• Amerikai kutatók idős emberek emlékezőképességét vizsgálták
  • Azt találták, hogy a sematikus memóriáért felelős terület hangsúlyosabb, mint a fiatalabbaknál
  • Ez hangsúlykülönbség növeli a hamis emlékek előfordulását
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Ahogy öregedünk, úgy leszünk hajlamosabbak a sematikus memóriánkra támaszkodni, amely az emlékeinkkel kapcsolatban csak az alapvető benyomásokat őrzi meg, nem pedig a részleteket – találták amerikai kutatók egy kutatásban. Ez pedig nehézséget okoz abban, hogy megkülönböztessük a megtörtént eseményeket az olyanoktól, amelyekről csupán azt hisszük, hogy megtörténtek, vagyis a hamis emlékektől. Nancy Dennis, a kutatás vezetője szerint a hamis emlékek működését legalább annyira fontos megértenünk, mint a felejtését.

Bár a sematikus típusú memória jár előnyökkel – például az agynak könnyebb rendet teremtenie a rengeteg adatban, amelyet nap mint nap befogad –, de az idősebbek esetében az erre való túlzott támaszkodás csak zavart okozhat.

A kutatás során az agyi aktivitást monitorozták képek memorizálása és azok visszakérdezése közben. Húsz embert gyűjtöttek össze, akiknek átlagéletkora 75 év volt, majd megkérték őket, hogy nézzenek végig 26 átlagos, ismerősnek tekinthető képet (például egy tanyáról), egyet-egyet tíz másodpercig. Ezután tárgyak képeit mutatták, amelyek vagy ténylegesen ott voltak a képeken, vagy nem, de kapcsolódtak hozzájuk, illetve amelyek egyáltalán nem álltak összefüggésben velük; majd rákérdeztek, hogy mely tárgyak szerepeltek az adott képen.

Bár a hippokampusz felelős az igazi és a sematikus emlékek létrehozásáért is, azonban más alterületein történnek ezek, és az alanyok esetében az utóbbi típus régióján fokozódott az agyi aktivitás, ez pedig a hamis emlékek gyakoribb előfordulásával járt együtt. Az eltolódás okait érdemes további kutatásokkal vizsgálni.

Hozzá kell tenni azonban, hogy ahogy testünk, az agyunk is másképpen öregszik, így a nagy általánosítások nem vezetnek jó eredményre. Annyi biztos, hogy már harmadszorra végeznek el ilyen kutatásokat ugyanezzel az eredménnyel, így a hamis emlékek és az öregség közötti kapcsolat bizonyítottnak tekinthető.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…