• A Cambridge Analytica-botrány óta megrendült az emberek közösségi oldalakba vetett bizalma
  • Feedless: igazából minden ugyanaz marad, leszámítva, hogy a hírfolyam teljesen eltűnik
  • A Facebookon az érdeklődési köröket egyesével lehet eltávolítani
Ténygyár-tartalom
4 percnyi olvasnivaló

A közösségi oldalak nagy előnye a lehetőség biztosítása arra, hogy kapcsolatot tartsunk ismerőseinkkel, barátainkkal, hozzájussunk a legfrissebb hírekhez, vagy megosszuk a legviccesebb mémeket. Mindennek azonban ára van – a személyes adatainkkal fizetünk érte. A Cambridge Analytica-botrány óta megrendült az emberek közösségi oldalakba vetett bizalma, egyre több híresség törli magát a Facebookról, és ez azt mutatja, hogy valóban sokaknak szúrja a szemét személyes adataik manipuláló célokra való felhasználása.

Mit tegyünk, ha már úgy érezzük, hogy túlzott a közösségi oldalak ránk gyakorolt befolyása? A következőkben hat olyan tippet ismertetünk, amelyek segítségével kivághatjuk magunkat a manipulatív hatások alól.

Algoritmusokkal az algoritmusok ellen. A Facebook-hírfolyamban megjelenő tartalmakat különböző algoritmusok uralják, ezek döntik el, milyen tartalmakkal találjuk magunkat szembe. A Gobo nevű alkalmazás segítségével azonban képet kaphatunk arról, mennyire komolyak vagy komolytalanok a posztok, amiket látunk, ezek hány százaléka származik férfiaktól és nőktől, vagy arról, milyen politikai nézetek hatásainak vagyunk kitéve. Azt is láthatjuk, mi lett eltávolítva a hírfolyamunkból és miért.

Félre a hírfolyamokkal! Ha már végleg elegünk lett a hírfolyamunkból, meg is szabadulhatunk tőle. A Feedless applikációt hozzárendelve a Facebookhoz továbbra is láthatjuk saját profilunkat, és értesítéseket is kapunk. Igazából minden ugyanaz marad, leszámítva, hogy a hírfolyam teljesen eltűnik.

Egyéb online közösségek. A közösségi oldalakról nem könnyű elmenekülni, de megkönnyítheti az elválást, ha egy új online közösségbe csöppenünk, ami megfelel az ízlésünknek. Aki szereti a könyveket, a Litsyben biztosan örömét leli. A tervezőknek, akik szeretik megosztani munkájukat másokkal, a Dribbble biztosan tetszeni fog. Azok se csüggedjenek, akik a munkahelyi ügyekről szeretnének név nélkül beszélgetni kollégáikkal, hiszen a Blind nevű online közösség épp e célból jött létre.

A hirdetők kijátszása. Twitteren a következőt kell tenned, ha leállítanád a személyre szabott hirdetéseket: Kattints a „Your Twitter Data”-ra. Itt az „Interests from Advertisers” lista alatt láthatod az érdeklődési köreidet. Ha lejjebb görgetsz, a „Personalization and Data Settings”-re kattintva ki tudod kapcsolni a személyre szabott hirdetéseket. Facebookon ennek a következő a menete: Beállítások/Hirdetések/Az érdeklődési köreid. Az itt látható érdeklődési köröket egyesével el lehet távolítani.

Teljes törlés. Ha végleg besokalltál, teljesen törölheted a felhasználódat, bár a közösségi oldalak igencsak megnehezítik ezt a lépést. Ez a link segítségünkre lehet a Facebookról való kilépésben.

Építs saját hálózatot! A Mighty Networks nevű alkalmazással könnyedén építhetsz egy új hálózatot barátaid, családod számára. Az ingyenes verzióban bármennyi ismerősödet meghívhatod, egy bizonyos összegű havidíj fejében viszont már egész közösségimédia-birodalmat építhetsz.   

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…