• Hiába viselkedik valaki vezetőként, ha nem felel meg a prototípusunknak, sokkal nehezebben tekintjük annak
  • Megerősítési torzítás: hajlamosak vagyunk azt észrevenni és elhinni, ami igazolja saját meggyőződéseinket
  • Meglévő előfeltevéseinket és sztereotípiáinkat, amelyek jelenleg hátráltatják ezt, az tudná megváltoztatni, ha több női vezetővel találkoznánk
Ténygyár-tartalom
4 percnyi olvasnivaló

„Rajzolj le egy sikeres vezetőt!” – a nagy-britanniai University of Warwick viselkedéskutató professzora, Tina Kiefer így próbálta kideríteni, milyennek gondoljuk az ideális vállalati irányítót. A rajzokon szereplő alakok egy dologban alig térnek el egymástól: szinte mindegyik férfi, és bemutatásukkor is férfiként hivatkoznak rájuk – számolt be a kutatásról Kiefer a New York Timesnak.

Azt, hogy kit tartunk vezetésre alkalmasnak, és hogy ezt mi alapján ítéljük meg, egyre több vizsgálat tette (és teszi) tárgyává. Az Academy of Management Journalben megjelent írásukban például Elizabeth McClean és kollégái azt kutatták, a vezetői képességek megítélését mennyiben befolyásolják más, nem szorosan a munkakörhöz kötődő tulajdonságok.

Két vizsgálatot (egy háromlépcsős terepkutatást és egy kísérletet) végeztek, amelyek során kiderült, hogy a nőknek nehezebb vezetővé válniuk, mint a férfiaknak. A kísérleti alanyokat egy olyan meetingre hívták be, ahol egy fiktív biztosítási vállalat havi költségvetéséről hallgattak meg egy beszédet. A beszélők egy része változást sürgető javaslatokkal állt elő, míg a másik részük egyszerűen kritizálta a csapat teljesítményét. Mindkét beszélőtípusban voltak Eric, illetve Erica névre hallgatók (tehát férfiak és nők). A kísérleti alanyoknak a meeting után értékelniük kellett az előadók vezetői potenciálját.

Leginkább alkalmasnak magasan a változásorientált Ericek bizonyultak, szemben mind a kritizáló Ericekkel, mind az összes Ericával. Annak ellenére tehát, hogy a változtató Ericák is pontosan ugyanazokat az ötleteket vonultatták fel, mint a változtató Ericek, az ő státuszukat ez nem befolyásolta.

Egy másik felmérés során a kutatók azt találták, hogy versenyhelyzetben a felszólaló nőket sokkal kevésbé választják egy csapat irányítójának, mint a férfiakat – függetlenül a képességeiktől. Dr. McClean ezt a fejünkben élő prototípusok hatásával magyarázza: „mindenkinek van egy elképzelése arról, milyen egy vezető. Amikor látunk valakit, azt kérdezzük: megfelel ő ennek a képnek?” Hiába viselkedik tehát valaki vezetőként, ha nem felel meg a prototípusunknak, sokkal nehezebben tekintjük annak.

Ez nem azt jelenti, hogy a nőket általánosságban kevésbé tartanánk kompetensnek (intelligensnek, okosnak, megfontoltnak vagy összeszedettnek), mint a férfiakat. Sőt, Alice Eagly, a Northwestern University pszichológusa szerint ezeket a tulajdonságokat inkább társítjuk nőkhöz, mint férfiakhoz. Ugyanakkor az irányításra való képességet – amely a vezetői alkalmassággal szorosan összefügg – még mindig nagyrészt férfiakra jellemző tulajdonságként azonosítjuk.

De akkor miért nem potenciális vezetők az inspiráló Ericák?

Nilanjana Dasgupta, az amhersti University of Massachusetts professzora szerint „amikor egy információt a sztereotípiáink fénytörésében szemlélünk, ennek – és nem a valóságnak –megfelelő módon fogjuk értelmezni azt”. Tehát amikor folyamatosan férfi vezetőket látunk, kialakul bennünk egy kép a vezetőről, és az ehhez leginkább hasonlóakat fogjuk vezetőként felismerni. Így működik a megerősítési torzítás (angolul confirmation bias), melynek lényege, hogy hajlamosak vagyunk azt észrevenni és elhinni, ami igazolja saját meggyőződéseinket, míg figyelmen kívül hagyunk olyan információkat, amelyek cáfolnák azokat.

Ideális esetben azt tartjuk jó vezetőnek, aki képességei alapján alkalmas erre a feladatra – függetlenül attól, hogy nő vagy férfi az illető. Meglévő előfeltevéseinket és sztereotípiáinkat, amelyek jelenleg hátráltatják ezt, az tudná megváltoztatni, ha több női vezetővel találkoznánk.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…