• Beszédes számok a választási eredményt megalapozó véleményklímáról
  • Hányan fogadnának be menekülteket?
  • Hányadán állunk a demokráciával?
Ténygyár-tartalom
5 percnyi olvasnivaló

53%

2016-ban ennyi ember utasította el, hogy be kellene fogadnunk akár egyetlen menedékkérőt is Magyarországra a Tárki felmérése szerint. További 46 százalék szerint kellene mérlegelni, hogy befogadjuk-e a menekülteket, és csupán 1 százalék szerint kellene Magyarországnak mindenkit befogadnia. A Tárki kutatása arról árulkodik, hogy az idegenellenesség mértéke a kormány migránsellenes propagandája következtében minden korábbinál magasabb szintre növekedett. Későbbi adatok sajnos nem elérhetők, de a korábbi tendenciát látva gyaníthatjuk, hogy nem csökkent az idegenellenesség Magyarországon.

47%

A Závecz Research kutatása szerint ennyi ember gondolta a választás előtti hónapban, hogy a Fidesz nem leváltható ezen a választáson. És bár köztük jelentős többségben voltak a kormánypárt hívei, az eredmény azt jelenti , hogy még az ellenzéki szavazók jelentős része sem gondolta, hogy Orbán Viktort le lehet győzni április 8-án. Nekik lett igazuk.

13,3

Ez a szám a GKI üzleti bizalmi indexe, ami azt jelzi, hogy a magyar gazdasági élet szereplői meglehetősen derűlátóan tekintettek a jövőbe a 2018-as választások előtt. A fogyasztói bizalmi index 2002-ben volt utoljára magasabb, mint a választások előtt. Azaz – nyilvánvalóan az európai konjunktúrának köszönhetően is – a magyar gazdasági szereplők és a magánszemélyek is bizakodóan tekintettek saját jövőjükre Magyarországon.

-27%

Ennyivel csökkent Magyarországon  a demokratikus rezsim, vagyis a rendszerváltással létrejött „létező demokratikus berendezkedés” támogatottsága. Ez nem jelenti, hogy a magyarok diktatúrát akarnak – sőt, minden ellenkező híresztelés ellenére többségük nagyon is a demokrácia pártján van –, de azt igen, hogy elégedetlenek a rendszerváltás után létrejött szisztémával.

59%

Az Átlátszó gyűjtése szerint az összes magyarországi médiaelérés 59 százaléka a Fideszhez köthető tulajdonosok újságjainak, televízióinak és rádióinak tartalma volt. Ezzel szemben az ellenzéknek 21 százalék jutott.

100%

A Fidesz-kézben lévő megyei lapok aránya Magyarországon.

Az 1%-ot meghaladó támogatottsággal rendelkező, vagy egyéni képviselőt a parlamentbe juttatni képes baloldali vagy balliberális pártok, illetve pártszövetségek száma ez – szemben a jobboldal két nagy pártjával (Fidesz és Jobbik). A baloldali szavazatok megosztottsága nyilvánvalóan hozzájárult a Fidesz választási sikeréhez.

3362224

Ennyi ember szavazott nemmel arra a kérdésre 2016-ban, hogy az EU előírhassa-e Magyarország számára nem magyar állampolgárok külföldi betelepítését. És bár az EU-nak konkrétan nem volt ilyen terve, a népszavazás a Fidesz számára óriási politikai siker volt. Hogy mást ne emeljünk ki: az ellenzéknek esélye sem lett volna a győzelemre anélkül, hogy a 2016-ban a Fidesz álláspontjára szavazók jelentős részét át ne állítsa magához; ez pedig nem sikerült.

65 milliárd

Ennyi pénzt költött az Orbán-kormány csak 2017-ben teljesen legálisan arra, hogy a migráció veszélyeiről és az úgynevezett Soros-tervről „tájékoztassa” az embereket. Összehasonlításképpen: egy minden egyéni körzetben jelöltet indító párt 600 millió forintot kap kampánykiadásokra.

465944

A fentieknek is köszönhetően ennyivel tudta növelni a Fidesz a listás szavazatainak számát 2014-hez képest.

 

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…