• A dinoszauruszok korának egy meteorit vetett véget
  • Na de hogyan terjedtek el? Meteoritbecsapódás következtében…
  • Kutatók az észak-olaszországi Dolomitok lábnyomait vizsgálták
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Általánosan elfogadott, hogy a dinoszauruszok egy nagy bumm következtében tűntek el – amikor is 66 millió évvel ezelőtt egy nagy meteorit csapódott a Földbe.

De az eredetük kevésbé ismert. Egy új tanulmányban a MUSE (Museum of Science), a ferrarai, padovai és bristoli egyetemek tudósai kimutatják, hogy a dinoszauruszok elterjedését is egy válságos időszak okozta – egy 232 millió évvel ezelőtt történő tömeges kihalás.

A Nature Communicationsben közzétett új tanulmányban bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a két esemény – a dinoszauruszok kezdeti diverzifikációja és tömeges kihalása – összeegyeztethető.

A dinoszauruszok sokkal korábban, a triász periódus kezdetéről, körülbelül 245 millió évvel ezelőttről származnak, ám nagyon ritkák voltak egészen a 13 millió év múlva a Carnian Pluvial Episode során bekövetkező sokkhatásokig. Ezek az események, vagyis a szélsőséges klímaváltozás és az ezzel járó meteoritbecsapódások a szárazföldön és a vízben is megváltoztatták az élethez szükséges feltételeket.

A kutatások során a tudósok az észak-olaszországi Dolomitok kőzetképződményeiben megőrződött dinoszaurusz-lábnyomokat vizsgálták. A mintákból jól kivehető, hogy a dinoszauruszok mikor vették át az uralmat. Kezdetben nem voltak sokan, majd hirtelen elterjedés olvasható ki a nyomokból. Ezt támasztják alá az argentin és brazil csontvázleletek is, amelyek a meteoritbecsapódás utáni időszakra robbanásszerű népességnövekedést mutatnak.

„Izgalmas volt látni, hogy a lábnyomok és a csontvázak ugyanazt a történetet mesélik el. A Dolomitok lábnyomait már régóta tanulmányoztuk, és elképesztő, hogy mennyire egyértelmű a ’dinoszauruszok nemléte’ és az ’összes dinoszaurusz’ közötti átmenet határvonala.” — mondta Dr. Massimo Bernardi geológus, a MUSE és a Bristoli Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Biztonsággal kijelenthető tehát, hogy a dinoszauruszok korának kezdetét és végét is meteoritbecsapódások határozták meg.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…