• A fiatalok internetes biztonsága nem biztos, hogy a szűrőprogramoknak köszönhető
  • Egy amerikai kutatás a bizalom csökkenését és a kockázat megnövekedését találta az ilyen alkalmazások esetében
  • A nagyobb önállóság szerintük célravezetőbb
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Amikor a gyerekek internetes biztonságáról gondolkozunk, hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy az azokat lehetővé tevő programok hasznosak a számukra. Egy floridai egyetem kutatása viszont azt látszik bebizonyítani, hogy ennek ellenkezője az igaz. Egyrészt ezek az appok és programok lerombolják a bizalmat a gyerek és a szülő között, másrészt az internetes veszélyekre való helyes reakció lehetőségét is csökkentik.

A 215 szülő–gyerek párost vizsgáló kutatásban azt nézték meg, milyen típusú szülők használnak ilyen programokat a gyermekeik eszközein, ténylegesen segítettek-e ezek az alkalmazások, illetve mit gondoltak a fiatalok a szüleikről azért, mert ezeket használják.

A magas autoritású szülők, akik kevésbé engedik meg a gyermek autonómiáját, gyakran használtak ilyen alkalmazásokat. A fiatalok pedig éppen hogy több kockázatnak voltak kitéve interneten, olyanoknak, mint a zaklatás és a szexuális tartalmú felkérések, illetve az explicit tartalom. A kutatók szerint az áldozatul esés alacsonyabb száma nem áll összefüggésben a szülői kontrollt lehetővé tevő appok használatával. Ehelyett a fiatalok önvédelmét tartják követendőnek (ennek eredményeiről itt olvashat többet).

Egy másik kutatásban azt vizsgálták, hogy a tinédzsereknek milyen véleményük van a kontrollt lehetővé tevő appokról. Ehhez 736 értékelést néztek meg a Google Playen. Ezek 79%-a kétcsillagos volt az ötből, és a további vizsgálat három fő témát fedett fel ennek okaként: az alkalmazások túl szigorúak voltak, már sértették a személyes terüket; a hanyag szülőket segítették ahelyett, hogy a kommunikációs csatornák kialakítására buzdították volna őket; továbbá megakadályozta a fiatalokat a mindennapi dolgaik elvégzésében, mint például a házi feladatok leadása, és a szüleiket kukkolókká alacsonyította le. A gyerekek szerint nem ez a fajta kontroll a helyes, hanem a kölcsönös kommunikáció és a bizalom.

A kutatók így azt a következtetést vonták le, hogy a nagyobb autonómia célravezetőbb ebben a kérdésben, mint az erős kontroll.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…