• A Kansas Egyetem egyik kutatójának sikerült megfejtenie a rejtvényt
  • Az agy körülbelül 150 barátságot képes kezelni egyszerre
  • Körülbelül kétszáz óra együtt töltött idő kell a közeli barátok kategóriájának eléréséhez
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Nagy megtiszteltetés, hogyha valakinek a legjobb barátja lehetünk – de nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy irigylésre méltó barátságokat lássunk: csak nézzük meg, hogy a barátok vagy a How I Met Your Mother hogyan örökítik meg ezt a köteléket. Nehéz azonban meghatározni, hogy a legjobb barátok hogyan is váltak a legjobbakká. Ezt vizsgálta a Kansas Egyetem egyik kutatója, akinek, úgy tűnik, sikerült megfejteni a rejtvényt!

Egy márciusban, a  Journal of Social and Personal Relationshipsben közzétett tanulmányban, Jeffrey Hall egyetemi oktató arra volt kíváncsi, hogy mitől barát egy barát, és hogy mennyi idő alatt alakulnak ki a barátság egyes szintjei.

Korábbi kutatások azt igazolták, hogy egy egyén agya körülbelül 150 barátságot képes kezelni egyszerre. Hall kollégáival kifejlesztett egy online eszközt, hogy meghatározzák, milyen közeli viszonyt ápolnak egyes emberek barátaikkal. A tanulmány első részében 355 felmérés készült olyan felnőttekről, akik az elmúlt hat hónapban elköltöztek, és azóta új barátokat szereztek.

Meg kellett mutatniuk, hogy milyen közel állnak egymáshoz, és hány órát töltöttek együtt, valamint megkérték őket arra, hogy definiálják kapcsolataikat négy kategória alapján: ismerős, alkalmi barát, barát vagy közeli barát. Ebből a kutatók megbecsülhették, hogy hány óra közösen eltöltött idő szükséges a barátság különböző szintjeinek eléréséhez.

Az eredmények azt mutatják, hogy körülbelül 40-60 óra szükséges ahhoz, hogy valakit a haverunknak nevezzünk, 80-100 óra pedig ahhoz, hogy valakit a barátunknak hívjunk. Körülbelül kétszáz óra együtt töltött idő után viszont már a közeli barátok kategóriát használhatjuk.

– Rá kell szánnunk az időt – mondta Hall egy nyilatkozatában .

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…