• Amerikai kutatók rockbandákat és üzleti adminisztrációs diákokat vizsgáltak
  • A kutatás a csapatmunka minősége, sikere és a családi állapot közötti összefüggéseket vizsgálta
  • Az eredmények alapján a kevert összetételű csapatok jóval eredményesebbek
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

A rockbandák krédója úgy tartja, hogy a házasság káros, mert ha egy csapattag megházasodik, akkor már temethetik is a zenekart (legalábbis abban a felállásban). A Michigan State University kutatása megdönteni látszik ezt a feltételezést. Az eredmények szerint a házasságban élő és egyedülálló tagok keveréke növeli a kreativitást, az innovációt és az együttműködést.

A nem házasságban élő emberek száma folyamatosan növekszik a világ munkaerőpiacain, így a csapatmunkák esetében sokszor rendkívül eltérő életstílusú (elvált, házas, egyedülálló) egyének dolgoznak együtt. A kutatók szerint ez segíti a csapatmunkát, képességfejlesztőnek tekinthető.

A kutatásban két, gyökeresen eltérő csoportot vizsgáltak meg: punk, újhullámos rockbandákat és MBA-s (üzleti adminisztrációs mesterszakos) diákokat. Szerintük a szervezeteken belüli csoportok annyira különböznek a zenekaroktól, hogy az utóbbiak megvizsgálása hasznos információkkal szolgálhat az előbbiek esetében.

A vizsgálat során a 84 rockbanda kreatív sikerét és népszerűségi sikerét nézték meg, 1967 és 1992 között. Figyelembe vették például a kiadott albumok számát, azoknak a Billboard 2000-es listáján elfoglalt helyezését, illetve az értékeléseiket a Rolling Stonesban és annak brit megfelelőjében, a Trouser Pressben. Azt találták, hogy tovább állt fenn az a zenekar, ahol a tagok eltérő családi állapotúak voltak, illetve ez kritikai sikerüket és népszerűségüket is növelte.

A diákok esetében hasonló modellt alkalmaztak a kutatók, itt 73 csapat féléves projektjeit figyelték meg. A félév végén a családi állapotok különbözősége nagyobb szerepet játszott, vagyis hosszabb együtt töltött idő után fejtette ki pozitív hatását.

Az életstílusbéli eltérések ilyen tekintetben nincsenek negatív hatással a csapatmunkára, akár zenei, akár szervezeti területen nézzük. Sőt, növeli a kreativitást, a sikert, illetve a produktivitást.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…