• Sorozatokra, filmekre és színészekre keresünk leggyakrabban a Wikipedián
  • Donald Trump a második helyre szorult, de csak a halál tudta őt megelőzni
  • A brit királyi család rangjához illően előkelő helyen végzett
Ténygyár-tartalom
5 percnyi olvasnivaló

A Wikipedia hétről hétre összesíti, milyen oldalakat nézett a világ a legnagyobb online lexikonon. Az eredményeket összesítették éves szinten is, így kiderült, mire és kire volt a leginkább kíváncsi, angolul beszélő internethasználó közösség a tavalyi évben. Úgy tűnik, a Wikipedián sorozatokra és filmekre keresnek legszívesebben az emberek, de a lista tartogat néhány érdekességet.

Az első helyen mindjárt egy ilyen áll: a leglátogatottabb angol nyelvű oldal 2017-ben a 2017-es halálozási lista volt. A szerkesztők szerint tavaly nem halt meg annyi ismert ember, mint tavalyelőtt, ugyanakkor Charles Manson halála mindent vitt: lekörözte még Roger Moore színész, Helmut Kohl német politikus, Manuel Noriega panamai diktátor vagy Chester Bennington énekes halálhírét is – legalábbis ami az online kereséseket illeti.

A második helyen nem meglepő módon az amerikai elnök Donald Trump található, akinek győzelme viszont óriási meglepetés volt – az év pedig a beiktatásával kezdődött (január 20.). Trump bizonyára nem örül annak, hogy az oldalára a 2016-os 75 millió helyett tavaly már csak 29 millióan kattintottak, azonban így is a „legkeresettebb” személy lett a világ legnagyobb online lexikonján. Donald Trumpot II. Erzsébet brit királynő követi, és nem ő az egyetlen a brit királyi családból a legnépszerűbb ötben – természetesen Henry herceg szíve választottja, Meghan Markle futott be az ötödik helyre. Az amerikai színésznő 2018. május 19-én kel egybe a herceggel, ami nyilvánvalóan további Wikipedia-kattintásokat eredményezhet majd.

A Wikipedia-olvasók egyértelműen vonzódnak a királyi családokhoz és a sorozatokhoz – a Game of Thrones (Trónok Harca) pedig mindkét kategóriába belefér. Az azonban óriási bravúr, hogy a negyedik és hatodik helyen is a sorozat szócikke szerepel – előbbi a hetedik évad leírása, utóbbi pedig a teljes sorozat szócikke. A vérre és háborúra nyitottak tehát gyakran olvasnak utána annak, mi történik kedvenc sorozatukban, ami a történet szövevényességét ismerve aligha meglepő.

India a második legnépesebb angolul beszélő ország a Földön, így nem meglepő, hogy a „Bollywoodi filmek listája” című szócikk a hetedik helyre került. Bollywoodnak a hindi nyelvű filmgyártást becézik vagy csúfolják – azonban tény, hogy az indiaiak egyre jobb filmeket képesek csinálni, és az ezek iránt növekvő érdeklődést jelzi a Wikipedia számlálója is. A nyolcadik helyen egyből egy konkurens, az Egyesült Államok található, azonban nem a filmgyártás, hanem az ország szócikke. És mi érdekelte az embereket legjobban? Természetesen az elnöki beiktatás. Tehát az Egyesült Államokra is Trump miatt kerestek rá legtöbben 2017-ben.

A bitcoin szárnyalását joggal nevezhetjük 2017 hype-jának. Valljuk be, a legtöbbünknek tavalyelőtt még fogalmunk sem volt, mi az a kriptovaluta. Mit tesz ilyenkor a tájékozódni kívánó ember? Természetesen felüti a Wikipediát, és rákeres a bitcoinra – ami így a legnézettebb oldalak listáján a kilencedik helyre jön fel. A legnagyobb érdeklődést azonban a „műpénz” árfolyamának december 8-i esése váltotta ki.

A tizedik helyre tizenhárom ok került. Természetesen a sorozatról van szó (Tizenhárom okom volt, Thirteen Reasons Why), amely egy lány öngyilkosságának körülményeit járja körül. A sorozatból állítólag lesz második évad is, annak ellentmondásos megítélése tehát nem tett rosszat a nézettségnek. Az ötvenes listán további sorozatok, filmek és színészek-színésznők találhatók. Az első sportoló a Real Madrid sztárja, Christiano Ronaldo a 26. helyen, az első üzletember pedig a futurisztikus ötleteiről híres Tesla-tulajdonos és -alapító Elon Musk. Két technológiai óriáscég is szerepel a listán: a Facebook (25.) és a Google (49.). A Wikipedia sajnos nem szerepelt a toplistán – túl kevés embernek juthatott eszébe, hogy rákeressen a Wikipedián.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…