• Vajon mindkét fél egyformán jól jár azzal, hogy összekötik az életüket, vagy inkább olyan partnerek, akik kiegészítik egymást?
 • Mindössze három olyan terület létezik, ahol döntő fontosságú, hogy hasonlóan vélekedjenek a társak : a politikai orientáció, az attitűd és a vallásosság
 • A boldog jegyespár legfontosabb értékekről vallott elképzeléseit illetően a legtöbben sötétben tapogatóznak
Ténygyár-tartalom
8 percnyi olvasnivaló

Henry Charles Albert David Mountbatten-Windsor – vagyis Harry herceg – május 19-i királyi esküvőjének alkalmából érdemes megemlékezni arról, hogy vajon mennyire bizonyulnak életre szólónak a királyi házasságok, ahol a tündérmesék forgatókönyve szerint a házaspár él, míg a világ, boldogságban, szeretetben. Sajnos ez nincs mindig így, szomorú példa rá éppen az a tragikusan végződött házasság, amelyben Harry és William herceg fogant. Érdekes, izgalmas látni, ahogy felcseperednek a királyi sarjak, míg nem, elérve a felnőtt kort, megtalálják boldogságukat a szerelemben. William és Kate egyértelműen boldognak tűnő házassága egy iskolai barátságból teljesedett ki, és most Harry is megtalálta a maga Meghanjét. Reménykedhetünk egy újabb happy endben?

Természetesen Nagy-Britannia asztrológusai szerint kiváló a csillagok állása a hercegi pár számára, és hasonlóan derűlátóak a jövőt illetően az – állításuk szerint – celebek és uralkodóházak társkereséseinél nagy tapasztalatokkal bíró MogulMatchmakers.uk illetékesei is. No de mit mutatnak a pszichológiai kutatások?

Ki jár jól?

Rengeteg kutatás folyik arról, hogy miben rejlik a kielégítő házasság vagy a hosszú távú, tartós kapcsolat titka. Az ilyen vizsgálatok nagy része egy nagyon egyszerű kérdésre keresi a választ: vajon mindkét fél egyformán jól jár-e azzal, hogy összekötik az életüket, vagy inkább olyan partnerek, akik kiegészítik egymást? A legkülönbözőbb kutatások hasonló – és meglepő – eredményre jutottak.

Mindössze három olyan terület létezik, ahol döntő fontosságú, hogy hasonlóan vélekedjenek a társak (az eltérés szakításhoz vezethet), ezek a politikai orientáció, az attitűd és a vallásosság

Egy mélyre ásó kutatás során 308 finn párt kérdeztek meg a témában, a három attribútumkategória és az elégedettségük vonatkozásában.

Politikai értékek

Meg kellett határozniuk, hogy

 • a politikai jobb- vagy baloldalhoz,
 • a liberális vagy konzervatív nézeteket vallókhoz sorolják-e magukat,
 • és hogy elkötelezettek-e a környezet védelme mellett.

Személyes értékek

A kutatás azt sugallja, hogy bár nem elsöprő erejű, de van valamiféle összefüggés a közös értékek és a boldog házasságok között. Megkérdezték a válaszadókat arról, hogyan viszonyulnak a Schwartz-féle 10 alapértékhez (A Schwartz-teszt az általános értékek terét 10 alapértékkel fedi le; Shalom Schwartz, a Jeruzsálemi Héber Egyetem pszichológus professzora még a ’90-es években alkotta meg):

 • Teljesítmény: társadalmi státusz és presztízs, irányítás vagy dominancia az emberek és az erőforrások felett
 • Eredmény: személyes siker a társadalmi normáknak megfelelő kompetencia bemutatásával
 • Hedonizmus: önmagáért való öröm vagy érzéki kielégülés
 • Ösztönzés: izgalom, újdonság és kihívás az életben
 • Önrendelkezés: független gondolat és cselekvés – választás, létrehozás, feltárás
 • Egyetemesség: megértés, elismerés, tolerancia és védelem az emberek és a természet jólétéért
 • Jóindulat: az olyan emberek jólétének megőrzése és javítása, akikkel gyakori a személyes kapcsolat
 • Hagyomány: a hagyományos kultúra vagy vallás szokásainak és elgondolásainak tiszteletben tartása, elkötelezettsége és elfogadása
 • Megfelelőség: a mások számára zavaró vagy káros, a társadalmi elvárásokat vagy normákat sértő cselekvések, hajlamok és impulzusok visszatartása
 • Biztonság: a társadalom, a kapcsolatok és önmagunk biztonsága, harmóniája és stabilitása

A legerősebb kapcsolat akkor jött létre, amikor az egyetemesség és a hagyomány területén megvolt az egyetértés. Az elégedett párok valamennyi értéket tekintve hasonlóságot mutattak, leszámítva az ösztönzést és a jóindulatot.

Személyiségjegyek

A kutatás alanyait felkérték rá, hogy határozzák meg saját szintjüket a neuroticizmus, a barátságosság, a lelkiismeretesség, az extrovertáltság és a nyitottság vonatkozásában.

Meglepő módon ezek a személyiségjegyek csak gyenge hatást gyakorolnak a kapcsolatban megnyilvánuló elégedettségre, a legjelentősebbnek a nyitottság bizonyult. A neuroticizmus volt az egyetlen, amelynek nincs pozitív hatása a kapcsolatra.

Lehetséges, hogy amikor ütköznek egymással a személyiségjegyek, a kapcsolat sohasem jut el a házasság életszakaszáig, így ezekre a különbségekre a hosszú távon együtt élő párok adhatnak választ.

No és, mi a helyzet Harryvel és Meghannel?

Ahhoz, hogy a pszichológiai kutatások elvei szerint alkossunk véleményt a szerelmespárról, sokkal jobban kellene ismerni őket személyesen. De csak mint hírességekről olvasunk Harry hercegről és Meghan Markle-ról, és csak elenyésző mértékben kerülnek közelebb valódi emberekként.

A boldog jegyespár legfontosabb értékekről – a politikai elkötelezettségről és hozzáállásról, valamint a környezettudatosságról – vallott elképzeléseit illetően a legtöbben sötétben tapogatóznak, különösen Harry esetében. Politikai preferenciái a királyi család tagjaként nem tartoznak a nyilvánosságra. Környezetvédőnek számít, és csatlakozott környezettudatos apjának – Charles hercegnek – az éghajlatváltozással kapcsolatos kampányához. Meghan Markle-ról egy kicsit többet lehet tudni: kampányolt Hillary Clintonnak, és nem szereti Donald Trumpot, a nők jogainak szókimondó nagykövete. A környezetvédelemmel kapcsolatos álláspontját nem ismerni ugyan, de sokatmondó, hogy félig vegán életmódot folytat. Ami a vallást illeti, a korábban római katolikus Meghan a közelmúltban keresztelkedett meg Harry anglikán egyházánál, a Church of Englandnél. Valószínűnek látszik tehát, hogy ezekben az esetleges szakítást megalapozó témákban közel áll egymáshoz kettejük álláspontja, bár erről biztosat nem igazán lehet tudni.

Értékek

Jóllehet a kutatások nem határoznak meg azonosan vallott értékeket egy kielégítő kapcsolat ismérveként, Meghanbe és Harrybe egyébként sem nagyon tudnának belekötni, hiszen kettejüket sok közös vonás jellemzi.

Bár mint afféle fiatalabb férfi, Harry ösztönzést érzett a kemény, hedonista bulik iránt, személyes fogadalmat tett, hogy miután eléri 18. életévét, folytatja édesanyja utolsó éveinek munkáját, és lenyűgözi a briteket önuralmával és a jóindulatával. Meghan is keményen dolgozik, és felemeli a szavát az általa támogatott ügyekért. A jelek szerint tehát az önuralmat, az egyetemességet és a jóindulatot tekintve egy hullámhosszon van Harryvel.

Felkészülten a feladatra

A trónörökösi munka – bár valami arcpirítóan jól fizet – folyamatos nyilvánosság előtti létet követel, túlélve a 24 órás felügyeletet és a paparazzi csőcseléket, akiknek a pimasz kíváncsisága szó szerint halálos lehet, ahogyan ezt Harry és William már szomorúan megtapasztalta. Harry korábbi kapcsolatai részben éppen azért hiúsultak meg, mert nem volt hajlandó alávetni magát ennek az őrületnek, de természetesen egész életében készült ennek a figyelemnek a kezelésére.

Meghan számára ebben alig van új dolog. Színésznőként és aktivistáként egy ideje már igen előkelő helyen szerepel a paparazzik toplistáján. Igaz, a királyi családban bevett finomságokat még tanulnia kell, de hát még egyszer sem volt férje a brit uralkodócsaládból. Olyan nő, aki reflektorfénybe kerülve sem veszített a mérlegelési képességéből, a melegségéből és abból, hogy két lábbal álljon a földön. Magáról Harryről is azt tartják, hogy örökölte édesanyja nyíltszívűségét, és abban a vágyban, hogy emberi kapcsolataikkal rászorulókon segítsenek, mélységes az egyetértés közöttük Meghannel.

Nagyszerű kilátások

Azzal a fenntartással, hogy nem igazán ismer(het)jük Harryt és Meghant, kívülről úgy néz ki kettejük kapcsolata, mint ami remekül működhet. Tele vannak energiával, közös projektekkel, célokkal és értékekkel. Közös életük boldogabb elindulását elképzelni is nehéz.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…