• Rendőr, katona, vallási vezető, de fakertész, cipész és portás is az átlagnál gyakrabban válik sorozatgyilkossá
  • A kutató szerint a hatalom érzése és a mozgás szabadsága lehet a fő szempont egy bűnöző számára a megfelelő állás kiválasztásakor
  • A sorozatgyilkosok nem feltétlenül bujkálnak, sőt, néha kifejezetten tiszteletre méltó pozíciót töltenek be
Ténygyár-tartalom
4 percnyi olvasnivaló

40 év nyomozás után találhatták meg a hatóságok a híres Golden State-i sorozatgyilkost. Joseph James DeAngelo 12 gyilkosságot, 48 nemi erőszakot és több mint 120 betörést követhetett el a hetvenes és nyolcvanas években, mielőtt a rendőrség a nyomára bukkant. Az East Area-i Erőszakoló, illetve az Eredeti Éjszakai Zaklató néven is ismert bűnöző többek közt azért kerülhette el évtizedeken keresztül a felelősségre vonást, mert ismerte a hatóságok módszereit – korábban maga is rendőrtisztként dolgozott.

Paul Ratner cikkében Michael Arntfieldet, a Western University kriminológiaprofesszorát idézi, aki szerint nem a Golden State-i sorozatgyilkos az egyetlen, aki egyébként tiszteletreméltó foglalkozást választva követte el a legsúlyosabb bűncselekményeket. A leghíresebb természetesen közülük a több mint harminc gyilkosságért elítélt Ted Bundy, aki – már gyilkosként – vállalt állást Seattle-ben az öngyilkos-segélyvonalnál. Ezt követően a történelem egyik leghíresebb bűnözője Daniel J. Evansnek, Washington republikánus kormányzójának az újraválasztásán is dolgozott; nem mondhatni tehát, hogy kifejezetten el akart tűnni szem elől. Bundyt végül 1989-ben végezték ki villamosszékben.

Russel Williams ezredes 23 évig szolgált a kanadai légierőnél, és egészen a parancsnoki címig jutott. Pilótaként még a kanadai miniszterelnök és II. Erzsébet angol királynő is utazott olyan gép fedélzetén, amelyet a később 88 bűncselekményért elítélt Williams vezetett. A brit születésű egykori katonát 2010-ben tartóztatták le és ítélték többszörös életfogytiglanra két emberölésért, számos betörésért és szexuális bűncselekményekért.

Nem kifejezetten bujkált az emberek elől Jeffrey Dahmer sem. A 17 férfi megerőszakolásáért, meggyilkolásáért és feldarabolásáért felelős pszichopata egy csokoládégyárban dolgozott, a háromszoros gyilkos Tom Steeples pedig egy számítástechnikai bolt tulajdonosaként elismert üzletembernek számított.

A témát kutató Michael Arntfield szerint a sorozatgyilkosok az alábbi szakmákat választották legszívesebben (a kutató végzettség szerint gyűjtötte össze a legveszélyesebb bűnözők által választott állásokat):

  1. Szakképzett sorozatgyilkosok szakmái: repülőgépszerelő, cipész/cipőjavító, autókárpitos
  2. Kevésbé képzett sorozatgyilkosok szakmái: fakertész, teherautósofőr, raktáros
  3. Szakképzetlen sorozatgyilkosok szakmái: fizikai munkás, szállodai portás, benzinkutas
  4. Köztisztviselő sorozatgyilkosok szakmái: rendőrtiszt, katona, vallási vezető

A Western University kriminológiaprofesszora természetesen hangsúlyozza, hogy nem mindenkire jellemző a bűnözési hajlam, aki a fenti szakmákat gyakorolja, ugyanakkor a kutatás szerint ezeket a foglalkozásokat jóval nagyobb arányban választják azok, akik bestiális bűncselekményeket követnek el, mint más állásokat. A jelenség oka egyelőre feltáratlan, a kutató azonban azt feltételezi, hogy a hatalom vágya és a sorozatgyilkossághoz szükséges mozgási szabadság kombinációja lehet az, ami a fenti szakmákhoz vonzza a bűnelkövetőket.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…