• Finnország sokak szerint boldog ország, hiszen gazdag, és nagy szociális hálóval rendelkezik
  • Ha azonban más mérőeszközöket használunk, teljesen eltérő képet kapunk
  • Általános tekintetben az országban élők boldogok, de ha komplexebb dolgokat vizsgálunk, már nem ez a helyzet
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Amikor Finnország jut eszünkbe, egy gazdasági és szociális értelemben fejlett ország jelenik meg előttünk. Azon azonban ritkán gondolkozunk el, hogy az ilyen rangsorokban elfoglalt helyükről mi lehet a finnek véleménye.

Amikor a világ legboldogabb országának nevezte őket egy jelentés, Frank Martela, a jóléti kutatásokban elismert finn kutató kifejezte aggályait az eredményekkel kapcsolatban. Szerinte négyféleképpen mérhetjük a boldogságot, és annak alapján, melyik szempontot választjuk, más végez a rangsor elején.

Az általa kritizált Világboldogsági Jelentés egy általános mérési eszközt használt, mégpedig egy skálát, ahol az embereknek értékelniük kellett jelenlegi életüket 0-tól 10-ig, ahol a nulla a legrosszabb, a 10 pedig a legjobb élet, amely lehetséges a számukra. Azon kívül, hogy ez egy rendkívül szubjektív mutató, más problémák is vannak vele. Olyan társadalmi tények, mint a fogyasztói kosár mérete, a szabadság és elnyomás aránya, a szociális juttatások minősége és mennyisége nagymértékben magyarázzák egy ember átlagos értelemben vett elégedettségét. Ezeket a tényezőket tekintve az északi országok rendre kiemelkedőn teljesítenek. Azonban, vitatja Martela, ha azt nézzük, hogy az emberek mennyi pozitív érzelmet tapasztalnak az életükben, akkor már máshogy néz ki az élmezőny, a latin-amerikai országok vezetnek, míg Finnország jelentősen lemarad.

Ha a depresszió százalékos arányát nézzük, még meglepőbb eredményekre jutunk: Finnország a WHO kutatása szerint Európában a második helyet foglalja el. Miért lehetséges ez? Azért, mert azok, akiket a depresszió veszélyeztet, nem kapnak olyan mértékű szociális támogatást, illetve a megelőzés tekintetében is rosszul teljesít az ország. Tehát a kezelésben keresendő a válasz. Talán ez magyarázatot jelenthet arra, miért annyira népszerű Finnországban a heavy metal.

Egy másik mérő Martela szerint az lehet, hogy mennyire tartja jelentőségteljesnek az életét az adott egyén. Ebből a szempontból az afrikai országok vezetnek, és feltételezések szerint ebben a vallásosság is szerepet játszhat, amely összefügésben áll az élet értékesnek ítélésében. A nyugati országokban élő emberek általában kevésbé vallásosak.

Összességében Finnország csak a gazdasági állapot és a szociális helyzet esetén, tehát az ember általános életkörülményeit tekintve nevezhető a világ egyik legboldogabb országának. Ez azonban nélkülözi azt a komplexitást, amelyből egy egyén elégedettsége és mentális jóléte fakad.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…