• A legdurvább védők gyakran kiemelkedő tehetségű játékosok
  • A legtöbbször kiállított futballisták között találunk orvost, híres színészt – és persze itt találjuk Sergio Ramost is
  • De ki lehet az első helyezett?
Ténygyár-tartalom
8 percnyi olvasnivaló

A 2018-as Bajnokok Ligája-döntő nemcsak Gareth Bale csodaszép ollózós góljáról vagy arról marad emlékezetes, hogy a Real Madrid sorozatban harmadszor hódította el a klubcsapatok legrangosabb kupáját, hanem a negatívumokról is– Loris Karius kapus szerencsétlen megmozdulásairól, illetve Sergio Ramos brutalitásáról. A Real Madrid csapatkapitánya a mérkőzés 30. percében földre vitte a világ jelenleg (Messi mellett) talán legjobb formában lévő csatárát, az egyiptomi Mohamed Szalah-t, akinek el kellett hagynia a pályát.

A szabálytalanság kapcsán rengeteget vitatkoztak arról, vajon Ramos szándékosan okozott-e sérülést a Liverpool legjobbjának. Nyilvánvaló, hogy a Real Madrid szurkolói ezt kizártnak tartják, ellendrukkerei pedig nagyon is elképzelhetőnek – a cselgáncsszövetség mindenesetre Twitter-üzenetben jelezte, hogy Ramos megmozdulása még az ő sportágukban is szabálytalannak minősülne. Mi pedig arra voltunk kíváncsiak, mit árul el a statisztika Sergio Ramosról: valóban ő a világ legbrutálisabb védője?

A The 18 futballmagazin összeállítása szerint nem, de Ramos nagyon ott van a topon. A szaklap még a tavalyi év közepén közölt egy listát a karrierjük során legtöbb piros lapot begyűjtő futballistákról. A top 9 legalsó helyén a mára színészként egészen komoly karriert befutott Vinnie Jones áll, akit legtöbben az FA-kupa győztes Wimbledonból, illetve a Blöff és a Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső című Guy Ritchie-filmekből ismernek. Jones keménységét nemcsak a karrierje során begyűjtött 12 piros lap érzékelteti kiválóan, de az a fénykép is, amelyen az angol válogatott legendáját, Paul Gascoigne-t ragadja meg a középpályás. A heréinél fogva.

Nyolcadik helyen a 22-szeres brazil válogatott Felipe Melo áll 14 piros lappal, de a Palmeiras 34 éves védője még feljebb mászhat a listán, tekintve, hogy jelenleg is aktív, és az első osztályban játszik. Melo egyáltalán nem rossz játékos: többszörös brazil és török bajnok, a válogatottal pedig 2009-ben konföderációs kupát nyert. Érdekesség, hogy brutalitása szélsőséges politikai nézetekkel párosul: Meloaz Instagramon közölte, hogy egy populista-nacionalista, a katonai diktatúrákat visszasíró politikust támogat.

A válogatottságig nem jutott, de éveket töltött a francia első osztályban a listahetedik Yannick Cahuzac. A pályafutása során 17 piros lapot begyűjtő védő 12 évet húzott le a Bastiában, majd 2017-ben a Toulouse-ba igazolt egy rendkívül sikeres, három piros lappal zárt szezont követően. Nála is több, tizennyolc piros lapot szerzett Pablo Alfaro, a hat csapatban is megfordult spanyol középső védő, aki karrierjének csúcsán a Sevillában játszott több mint 150 mérkőzést. Ironikus, hogy az egyik legdurvább spanyol védő végzettségét tekintve orvos, bár soha nem praktizált. Jelenleg egy harmadosztályú csapat vezetőedzője.

A Juventusból és az uruguayi válogatottból egyaránt ismerős lehet a futballt kedvelőknek Paolo Montero, aki kiemelkedő futballtudása mellett a durvaságáról volt híres. 21 piros lapot gyűjtött karrierje során, és még a walesi legenda, Ryan Giggs is azt mondta róla, hogy az egyik legkeményebb védő, akivel valaha találkozott. Nála is több, huszonkét lapot gyűjtött a spanyol Alexis, aki jelenleg a Getafe csapatában keseríti meg a támadók életét. Alexis – aki nem keverendő össze a Manchester chilei cselgépével, AlexisS anchezzel – még csak 32 éves, így van esélye befogni a sorban előtte álló „hősünket”, SergioRamost. De persze csak akkor, ha a szintén 32 éves Ramos varázsütésre megjavul, ami előélete alapján nehezen képzelhető el.

A Real Madrid és a spanyol válogatott csapatkapitánya ugyanis harmadik a piros laposok örökranglistáján, ugyanakkor a legsikeresebb is közülük. Ramos futballtudását aligha vitatja bárki is, és ezt nehezen tehetnék annak ismeretében, hogy a világbajnok védő négy spanyol bajnoki címet és négy Bajnokok Ligája-győzelmet is magáénak tudhat. És bár a Szalah ellen elkövetett küzdősport jelenetért sárga lapot sem kapott, karrierje során 21-szer állították ki. Aki szeret – néha értelmetlenül – brutális belépőket nézni, annak az alábbi összeállítást ajánljuk:

Verekedések, karaterúgások és óriási gólok is jellemzik a francia Cyril Rool pályafutását, aki egyes források szerint 25 kiállítása mellett 186 (!) sárga lapot is begyűjtött karrierje során. A francia középpályás 2010-ben vonult vissza az Olympique Marseille csapatából – előtte a Nice, a Bordeaux és a Lens együtteseiben darabolta az ellenfeleket:

Minden idők legbrutálisabb futballistája kétségkívül a kolumbiai Gerardo Bedoya, akit összesen 46-szor küldtek le a pályáról azonnala bírók. A 2001-ben Copa America-győzes középső védő leghíresebb szabálytalanságát 2012-ben követte el, amikor nemcsak lekönyökölte, de a könyöklés után fejbe is rúgta a Millionairos védekező középpályását, Jhonny Ramirezt:

Bedoya 2015-ben vonult vissza az aktív labdarúgástól. Talán mindenkinek jobb így.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…