• Az állatok vissza tudnak idézni emlékeket
  • Ez nagy lépést jelenthet az Alzheimer-kutatásban
  • Az epizodikus emlékezetet kell megóvni
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Ha a nagymamád Alzheimer-kórban szenved, azzal a legfájdalmasabb szembesülni, hogy nem emlékszik arra, amit a legutóbbi találkozáskor meséltél neki. A betegek a jövőben talán esélyt kaphatnak a kór legyőzésére, méghozzá állatoknak köszönhetően. Hogyan lehetséges ez?

Kutatások bizonyították, hogy az állatok képesek múltbéli emlékeket visszaidézni, képesek epizodikus emlékezetüket használni. Az epizodikus emlékezet a különböző események sorrendben való visszaidézésének képessége, ennek elvesztése okozza a memóriazavarokat az Alzheimerben szenvedő betegeknél. A kísérlet vezetője, Jonathon Crystal szerint a jelenleg folyó kutatások többnyire a téri emlékezetet vizsgálják, ám nem ennek elvesztése okán alakul ki az Alzheimer-kór. Szerinte az epizodikus emlékezet károsodása okozza a betegséget, ezért ők ezt vizsgálták az állatokon.

A kísérlet a következőképpen zajlott: egy éven keresztül 13 patkányt egy 12 szagból álló lista megjegyzésére tanítottak. Ezután betették őket egy olyan helyre, ahol több szagot érezhettek, és megjutalmazták őket mindannyiszor, ahányszor felismertek a listáról egyet-egyet. A szagok számát minden teszt előtt megcserélték, hogy meggyőződjenek róla, a patkányok nem az illat, hanem a listán lévő hely alapján azonosítják a szagokat. Ezzel azt bizonyították, hogy az állatok képesek emlékezetből előhívni az egész listát. A patkányok az esetek 87%-ában sikeresen „vizsgáztak”, ami elég erős bizonyíték arra, hogy epizodikus emlékeiket hívták elő. Ezen kívül olyan kísérletet is végeztek, amelyben kizárták az agynak azt a részét, ami az epizodikus emlékezetért felelős, hogy megbizonyosodjanak róla: valóban ezt a részt használják az állatok.

Ez a kísérlet azért rendkívül nagy előrelépés, mert a későbbiekben a tudósok képesek lesznek előidézni állatokban olyan tüneteket, amelyeket az alzheimeres emberek produkálnak, és ennek segítségével képesek lesznek kifejleszteni olyan gyógyszereket, amelyek segíthetnek a betegség legyőzésében. Ehhez azonban – Crystal elmondása szerint – szükség volt arra, hogy rájöjjenek, melyik memóriatípust kell megvédeni.

A tanulmány hosszabb, angol nyelvű összefoglalóját itt olvashatjátok.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…