• Ahhoz, hogy az egyén úgy érezze, birtokol valamit, teljesülniük kell bizonyos feltételeknek
  • Az érzékszervi tapasztalatok révén nagyon erős kötődés épülhet ki a tárgy iránt
  • A digitális formátum nem tudja nyújtani azt a gazdag és sokrétű élményt, amit papír alapú testvére
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló


Vajon miért nem érezzük a digitális dolgokat annyira magunkénak, mint a nem digitálisakat? Erre a kérdésre keresték a választ a University of Arizona kutatói az e-könyvek és a hagyományos könyvek összehasonlításán keresztül.

Tanulmányukban a birtoklás pszichológiai fogalmán keresztül próbálják megragadni a jelenséget. Eszerint ahhoz, hogy az egyén úgy érezze, birtokol valamit, teljesülniük kell bizonyos feltételeknek:

  1. Érezze úgy, hogy ő rendelkezik az adott dolog fölött!
  2. Legyen szerepe az éndefinícióban ennek a dolognak!
  3. A dolog révén el tudja helyezni magát a társadalomban!

Kérdés, hogy a digitális könyvek mennyiben teljesítik ezeket a követelményeket. Hogy közelebbi képet kaphassanak, összesen négy fókuszcsoportos beszélgetést folytattak le különböző korcsoportú emberekkel.

Mindegyik beszélgetés során explicit módon megfogalmazódott, hogy az e-könyveket sokkal kevésbé érzik sajátjuknak a résztvevők, szemben a hagyományos könyvekkel, amelyekhez adott esetben egészen intim viszony fűzi őket. Ennek okait abban látták, hogy a papír alapú könyvek fizikai mivoltuknál fogva rendelkeznek egy sor olyan tulajdonsággal, amilyennel egyetlen e-könyv nem. Meg lehet őket fogni, van egyedi szaguk, hangjuk, tapintásuk, lehet írni a lapjaira, ki lehet rakni őket a polcra, kölcsön lehet adni valakinek fizikailag. Az érzékszervi tapasztalatok révén nagyon erős kötődés épülhet ki a tárgy iránt, amely így az énkonstrukcióban fontos szerephez jut. Sokan említették például, hogy számos gyerekkori emlékük könyvekhez kötődik, és most is fontos számukra egy-egy könyv önmaguk definiálása során. Társas viszonylatban pedig önkifejezésre használják a könyveiket, kirakva a könyvespolcra vagy kapcsolataik megerősítésére ajándékozás formájában.

Elmondásaik alapján a birtoklás érzéséhez szükséges a fizikai jelenlét. Pozitívumként csak olyan praktikus szempontok merültek fel a digitális könyvek kapcsán, mint hogy nem foglal helyet, könnyű és kicsi az e-könyv-olvasó, vagy hogy bele lehet nagyítani a szövegbe. Ezek az érvek gyakrabban jöttek elő az idősebb korcsoportokban, a fiatalok egyértelműen a hagyományos könyveket preferálták. Szintén megfogalmazódott a fentiek kapcsán, hogy az e-könyvek inkább érződnek szolgáltatásnak vagy bérbevételnek, amelynek fényében nem meglepő, hogy az e-könyveket is kínáló könyvtárak pozitív fogadtatásról számolnak be.

Világosnak tűnik azonban, hogy a digitális formátum azt a gazdag és sokrétű élményt nem tudja nyújtani, amit papír alapú testvére. Valószínűleg ez is közrejátszik az e-könyv-eladások folyamatos csökkenésében és a hagyományos könyvkereslet növekedésében. Életünk során olyasmik felé gravitálunk, amelyek lehetőséget nyújtanak reflexióra önmagunkra és környezetünkre, és úgy látszik, ebben fontos szerepe van a fizikai jelenlétnek. Fokozottan digitális világunkban a papír alapú könyv ilyen pontként funkcionálhat.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…