• A közúti balesetek nagyobb részét személyautóval szenvedik el
  • A tömegközlekedés szélesebb körű elterjesztésével csökkenthető lenne a balesetek száma
  • A tömegközlekedés nagyobb biztonságának jól körülírható okai vannak
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Ha felmerül a kérdés, hogy autóval vagy busszal érdemes-e utazni, akkor általában a károsanyag-kibocsátás, a környezetre gyakorolt hatás és ezekhez hasonló kulcsszavak köré szerveződnek az érvek. Ezek mellett azonban van egy olyan szempont, amelyet annak ellenére, hogy kevesebbszer hangoztatnak, mégis legalább ugyanakkora – ha nem nagyobb – a jelentősége, ez pedig a személyes biztonság kérdése. Egy friss kutatás eredményei alapján elmondható, hogy busszal utazni sokkal biztonságosabb annál, mint ha autóba ülnénk. A tíz év baleseti adatait feldolgozó tanulmány szerint 28-szor többen szenvedtek valamilyen sérülést egy autó utasaiként, mint busszal utazva, emellett a gyalogosok és a biciklisek is gyakrabban esnek áldozatául autóknak, mint buszoknak. Úgy látszik, mindenki jobban jár, ha közúton való közlekedéshez a buszt választjuk eszközül, de vajon mik lehetnek ennek a jelenségnek az okai? Hiszen a buszok sokkal nagyobbak, nehezebbek, kevésbé agilisek, mint a személyautók, ezek miatt pedig jogosan tűnhetnek veszélyesebbnek is. Mi okozza mégis a nagyobb mértékű biztonságot?

Az egyik lehetséges ok, hogy a buszokat hivatásos sofőrök vezetik, akik vélhetően otthonosabban mozognak az utakon az átlagos autósnál, emellett ellenőrzöttebb körülmények között dolgoznak, ami tovább csökkenti az esetleges kockázatokat. Másrészt a buszok műszaki kialakításukból kifolyólag nem képesek olyan sebesség elérésére, mint a személyautók, ennek köszönhetően a sofőröknek általában több idejük van reagálni a váratlan helyzetekre. Ráadásul sok esetben külön sáv áll rendelkezésre a buszok részére, így a többi járműnél sokkal kiszámíthatóbb módon közlekedhetnek.

Patrick Morency, a kutatás vezetője szerint mivel a legtöbb baleset olyan helyeken következik be, ahol nagy a járművek sűrűsége, és nagy sebességgel haladnak, ezeknek úgy lehetne hatékonyan elejét venni, ha következetesen csökkentenék a megengedett sebességet, és ritkítanák a forgalom sűrűségét. Erre a buszok felépítésükből adódóan alkalmasak lennének.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…