• Rengeteg ember életének elengedhetetlen része a (reggeli) kávé
  • Kísérlet igazolta, hogy valóban segít a koncentráció fenntartásában
  • De nem szabad megfeledkezni azokról a tényezőkről, amelyeket a kísérlet vezetői nem vettek számításba
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Téged milyen képességgel ruház fel a reggeli kávéd? Felébredsz tőle? Jobban érzed magad? Jobban tudsz koncentrálni a feladataidra? Esetleg könnyebben tolerálod a körülötted lévőket? Nos, most már mindezeknek a tényeknek az igazságalapját egy tanulmánnyal is bebizonyították.

Egy korábbi vizsgálat azt találta, hogy a megkérdezettek 71%-a egyetért azzal az állítással, miszerint a kávé elengedhetetlen része a szakmai meetingeknek. Ezt a gyakorlatban is bebizonyítandó, Vasu Unnava végrehajtott egy kísérletet, amelyben csapatával azt vizsgálta, hogy a kávéfogyasztás hogyan hat egyes csoportok tagjaira egyénenként, de legfőképpen hogyan befolyásolja a csoportmunka kimenetelét. Ehhez 134 egyetemistát kért fel, akikből kísérleti és kontrollcsoportokat formált. A kísérleti csoport tagjait megkérte, hogy a kísérlet előtti órákban ne igyanak kávét, majd közvetlenül a feladat előtt inniuk kellett. A kontrollcsoport tagjai koffeinmentes kávét kaptak. A feladatuk az volt, hogy beszélgessenek a “Foglaljuk el a Wall Streetet!” elnevezésű mozgalomról 15 percen keresztül.

A kísérlet eredményeképpen azt tapasztalták, hogy a kísérleti csoport tagjai, akik koffeint fogyasztottak, sokkal aktívabban részt tudtak venni a beszélgetésben, mint a kontrollcsoport tagjai, és előbbiek képesek voltak koncentráltak maradni.

Az eredmény ellenére a kísérlet vezetője óva int mindenkit attól, hogy azt általános érvényű igazságnak tekintse. Elsősorban azért, mert olyan témát vetettek fel a kísérletben, amelyben a kérdezettek általában egyetértenek, így nem tudjuk, hogyan viselkedtek volna, ha eltérő lenne az álláspontjuk a témában. Másodszor, nem lehet pontosan tudni, hogy a koffeines kávét fogyasztók figyelme volt-e élénkebb, vagy pedig a koffeinmentes kávét fogyasztók figyelme lankadt-e jobban (a figyelem élénkségét nehéz lenne pontosan mérni). Végül pedig az is fontos tényező, hogy csak egy feladatot kellett megoldaniuk, nem tudjuk, hogyan viselkedtek volna, ha más jellegű feladataik is vannak.

Tehát a kísérlet eredményével a kávéfogyasztók lelkesen igazolhatják magukat, ám nem szabad figyelmen kívül hagyni a fent említett tényeket, amelyek jelentősen megnehezítik azt, hogy egy érvényes és megbízható végkövetkeztetést vonjunk le ebből a kísérletből.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…