• Sokakkal előfordult már, hogy elkezdtek sírni egy film láttán, a repülőgépen
  • Fáradtság, idegen környezet és a kapcsolatok keresése is magyarázhatja a jelenséget
  • Egyes légitársaságok már figyelmeztetnek erre a „veszélyre”
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló


Repülővel utazni az utazás egyik legbiztonságosabb és leggyorsabb módja, éppen ezért sokan ezt választják. Ám van egy árnyoldala, amiről lehet, hogy konkrétan még nem hallottál, de nagy eséllyel tapasztaltad. Egy 2011-es tanulmány szerint a megkérdezettek 55%-a állította: előfordult már vele, hogy a repülőgépen felfokozott érzelmi állapotba került, és sírni kezdett egy film láttán.

Ennek a jelenségnek számos oka lehet, több kutatás is foglalkozott a miértek feltárásával, íme, az eredmények:

1. Fáradtság nagyon könnyen okozhat felfokozott érzelmi állapotot, ha kimerültek vagyunk, sokkal érzelmesebbek tudunk lenni.

2. A hypoxia olyan betegség, amely oxigénhiányos állapotban lép fel, és befolyásolja a gondolatainkat, ítélőképességünket. Mivel a repülőgépen az alacsony légnyomás miatt a vérünkben lévő oxigénszint csökken, ezért sokkal sebezhetőbbek vagyunk ilyenkor.

3. Az idegen környezet is okozhatja a sírást. A repülőgépen össze vagyunk zárva ismeretlen emberekkel, akik többnyire csendben vannak, nem beszélgetnek velünk, így még jobban elkezdenek hiányozni a szeretteink. A tipikus esete annak, amikor emberek között vagyunk, de mégis egyedül.

4. Akik az evolúcióra támaszkodnak, azt gondolják, hogy a sírás olyan kötődési forma, amelyet az évszázadok során alakítottunk ki. Ha sírunk, akkor az emberek megpróbálnak megvigasztalni, és ettől kevésbé érezzük magunkat magányosnak, valamint kapcsolatokat alakíthatunk ki.

5. A repülőn kevesebb zavaró/befolyásoló tényező van, mint otthon. Miközben nézzük a filmet, senki sem küld nekünk üzenetet, nem szól hozzánk, ezért minden figyelmünket a filmre összpontosíthatjuk. Ezáltal hamarabb előtörnek belőlünk az érzelmek, és melankolikus állapotba kerülünk.

Nem meglepő tehát, hogy sok légitársaság elkezdett kiírni a filmek elejére egy figyelmeztetést, miszerint a film erősen hathat az érzelmekre. Ha előfordult veled, hogy elsírtad magad egy film láttán a levegőben, nem kell emiatt szégyenkezned! Azok, akik már sírtak valaha repülőgépen, az úgynevezett Mile Cry Club tagjai – a tudósok ezt a nevet adták a jelenségnek.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…