• A megújuló energia előállítása néhány országban koncentrálódik
  • Bár a megújuló energia szektorának legfontosabb szereplője az ország, Kínában még mindig a szén a domináns energiaforrás
  • A megújuló energia szektora folyamatos expanziót mutat évről évre
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

A Renewable Energy and Jobs 2017-re vonatkozó jelentése szerint a megújuló energia szektorában dolgozók száma 5,3%-kal nőtt az előző évhez képest. Jelenleg világszerte 10,3 millió embert foglalkoztat az iparág, évről évre növekvő számokat produkálva.

A megújuló energia termelése a fotovoltaikus (szolárpaneles), a folyékony bioüzemanyagos, a szél-, a szolár fűtés/hűtés, a szilárd biomassza, a biogáz, a vízerőmű (kicsi és nagy) és a geotermikus elvű energia előállítását foglalja magában. Az egyes szektorok aránya a foglalkoztatottak számát tekintve országonként változó struktúrát mutat, és nincs feltétlenül összefüggésben a földrajzi adottságokkal.

Ha összesített megoszlásban nézzük, a legnagyobb hányadot a fotovoltaikus/szolárpaneles ágazat teszi ki, az összes munkahely mintegy 33%-át tudhatja magáénak. Utána következik a folyékony bioüzemanyag majdnem 20%-kal, majd a nagyméretű vízerőművek 14%-kal, a szélerőművek pedig a negyedik helyen állnak 10%-kal. Ezek a húzóágazatok, a többi osztozik a maradék körülbelül 23%-on.

Ha országos megoszlásban nézzük, a munkahelyek számát tekintve az egyértelmű éllovas Kína: a világ megújulóenergia-szektorának mintegy 43%-át adja a szuperhatalom, ezzel lekörözve az utána következő EU, Brazília, USA és India együttes termelését. Ugyanakkor érdemes megjegyezni a számok kapcsán, hogy ha Kína teljes energiafogyasztását nézzük, a domináns energiaforrás még mindig a szén, amely a kínai össztermelés 56%-át teszi ki. Mindazonáltal egyértelmű tendenciát mutat az ország energiaszektorának alakulása, a megújuló források javára.

A második legnagyobb foglalkoztató Brazília, amely jelenleg a világ vezető bioüzemanyag alapú energiatermelője, utána következik az USA, amely egyaránt nagy hangsúlyt fektet a fotovoltaikus termelésre és a bioüzemanyagra, majd India, Németország és Japán a további sorrend. Egyértelmű tendencia, hogy a megújuló  energia előállítása a fent említett néhány országban koncentrálódik, és ez nem meglepő annak fényében, hogy ezek az országok egyben a világ vezető energiafelhasználói is. Adódik a kérdés, hogy mi a helyzet az alacsonyabb energiaigényű országokkal?

Újabban Afrika került a célkeresztbe, ahol a kisüzemi, háztartásszintű szolárrendszereket igyekeznek promotálni. Részletfizetéses konstrukcióban bármelyik háztartás vásárolhat olyan egységeket, amelyek képesek ellátni az alapvető igényeket (világítás, telefontöltés, kisebb háztartási gépek), ideális opciót biztosítva ezzel elsősorban a vidéki, központi hálózatra nem csatlakozó településeknek.

Összességében elmondható, hogy a megújuló energia szektora folyamatos expanziót mutat évről évre, olcsóbb előállítást és olcsóbb energiaárakat felmutatva.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…