• A klímaváltozás jelei azonnali tetteket kívánnak
  • A lista segíthet megérteni, mennyit érnek a klímaváltozás visszaszorításában a napon szárított ruhák vagy a saját bevásárlószatyrok
  • A lekapcsolt villannyal sokkal kevesebb széndioxidot spórolhatunk meg, mint egy repülős nyaralás kihagyásával
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

A klímaváltozás egyre sürgetőbb és meglehetősen ijesztő jeleit mi is érezhetjük a bőrünkön. Sokak szerint már most visszafordíthatatlanok a következmények. A Vox klímaváltozással foglalkozó csoportja egy összefoglalót készített a jelenlegi helyzetről, miszerint a jégmezők olvadása miatt emelkedő tengerszint már napjainkban átalakította a partvonalakat, Peking lakosai szó szerint fulladoznak a levegő szennyezettsége miatt, és ha nem változtatunk sürgősen a fogyasztási szokásainkon, a jelenlegi állatfajok 5%-a biztosan ki fog pusztulni.

Ha nem cseréljük fel életmódunkat egy sokkal fenntarthatóbb életvitelre, annak nemcsak a körülöttünk lévő élővilágra, hanem a saját életünkre is veszélyes következményei lesznek. De mégis mi az, amit tehetünk, és melyik lépésnek mekkora hatása lehet a klímaváltozás visszaszorítására? A Hot Mess egy klímaváltozással foglalkozó YouTube-csatorna, amely pár napja közzétett egy listát arról, hogy hány kilogramm széndioxidtól szabadíthatjuk meg bolygónkat olyan kisebb-nagyobb lépésekkel, amelyekkel energiát spórolunk. Lássuk a számokat!

Azzal, hogy saját szatyrot használunk vásárlás közben, évi 5 kilogrammal kevesebb széndioxidot termelünk. Ha mindig lekapcsoljuk a villanyt a szobában, amikor nem vagyunk ott, évi 110 kilogramm széndioxidot spórolhatunk, és ha napon szárítjuk a ruhánkat a szárító helyett, évi 200 kilogrammal kevesebb széndioxiddal szennyezzük bolygónk légkörét. Bármennyire fontos is betartani ezeket a szokásokat, igen kis hatásúnak tűnhetnek, ha figyelembe vesszük, hogy egy nyugati életmódot folytató ember átlagosan évi 16 500 kg széndioxidot termel.

Lássuk be: ahhoz, hogy jelentősen csökkenthessük ökológiai lábnyomunkat, radikálisabb lépéseket kell tennünk. Ha az autóvezetést egy évre kizárnánk az életünkből, 2400 kilogrammal kevesebb széndioxid kerülne a légkörbe. Ha az autó elhagyása nem járható út, de egy elektromos autót megengedhetünk magunknak, már azzal is 1000 kilogrammot spóroltunk. Talán még radikálisabb változtatás, ha vegán vagy növényi alapú étrendre térünk át, amelynek révén évi 800 kilogramm széndioxiddal termelhetünk kevesebbet. A listán szereplő legnagyobb hatású változtatás pedig a repülőgépes nyaralások elhagyása, hiszen egy-egy ilyen út miatt 2800 kilogramm széndioxid kerül a levegőbe.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…