• 1960-ban az ember átlagos életkora csupán 53 év volt. Ma ez a szám már 72.
  • Vannak azonban olyanok, akik ennél jóval tovább tolják ki az emberi lét határait
  • De mégis mi különbözteti meg ezeket az embereket? 
Ténygyár-tartalom
4 percnyi olvasnivaló

Bizonyára hallottál már a Kék Zónákról, ahol az emberek hosszabb ideig élnek, mint bárhol máshol. Persze nem elég odaköltöznünk, ha hosszú életre vágyunk, hiszen számos más befolyásoló tényező is van, mint például a gének, az étrend, a hobbi – és a környezet, amelyben élünk.

Egy új nemzetközi tanulmány érdekében a kutatók Cilentóba utaztak, ami bár hivatalosan nem Kék Zóna, de kimagasló az ott élők átlagos életkora. Erre bizonyíték a lakosság összetétele: minden tizedik lakos több mint 100 éves. Hogy érezzük, mennyire nagy számez, 2010-benAmerikában csupán a lakosság 0,02 százaléka érte el ezt az életkort. Nem vitás tehát, hogy Cilentóban egyértelműen van valami különleges.

A tanulmány 29, 90-101 év közötti, illetve 51, 51-75 éves közötti rokonaik pszichológiai állapotát vizsgálta meg. A kutatók értékelték a résztvevő fizikai és mentális egészségét. Ezt különböző önértékelés-mérő teszttel, illetve orvosaik, barátaik, rokonaik véleményének kikérdezésével tették. Amikor összevetették az idősebb generációt a fiatalabbakkal, meglepő eredmények születtek.

Az egyik meglepő adat, hogy az öregeknél nem volt releváns kapcsolat a fizikai, illetve a szellemi jólét között. Míg az 51-75 évesek jobb fizikai állapotban voltak, a 90-100 év körülieket a nagyobb önbizalom, határozottság jellemezte, egy szóval jobb állapotban voltak mentálisan. A kilencvenévesek szellemi épségét és lelki stabilitását főleg a pozitív gondolkodási mód bizonyította.

Cilento lakóinak hosszú élettartama erősen összefügg ezzel az „életigenlő” szellemi felfogással. Ha sokáig (és boldogan) akarunk élni, a kitartás és az optimizmus a legfontosabb tulajdonság. Illetve az emberi kapcsolatok is nagy szerepet játszanak– ezek erős összefüggésben álltak az általános boldogság- és elégedettségérzéssel. Cilentóban ezt főleg a családban, közösségekben, illetve a vallásban találják meg. Végül, de nem utolsósorban pedig a hosszú életű lakók harmadik és egyik legkiemelkedőbb ismérve volt a munkára való hajlandóság.

„Semmi szükség nyugdíjba vonulni, de ha mégis muszáj, akkor se tegyük 65 éves kor alatt.” –tanácsolta az akkor 97 éves ShigeakiHinohara 2009-ben. Az orvosként és tanárként dolgozó férfi 2016-ban halt meg 105 éves korában, de hű volt a szavához: még a halála előtti hónapokban is dolgozott.

Még a Kék Zónáktól távoli területeken is megfigyelhető, hogy van kapcsolat a hosszabb munkavállalói aktív kor és a hosszabb élettartam között. Az Egyesült Államokban ma már elég 66 éves korban nyugdíjba vonulni az eddigi 65 helyett – a halál valószínűsége 11 százalékkal csökkent.

Ne feledd tehát: ha tovább akarsz élni, ideje a tervezettnél kicsit későbbre időzíteni a nyugdíjba vonulást.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…