• A Fidesz továbbra is maga mögött tudhatja a választókorú népesség egyharmadát
  • A Jobbik támogatókat veszített, az MSZP-re a teljes népességen belül 6 százalék voksolna
  • Múlik a nagyfokú választási aktivitás, májusban 30 százalék, most már 36 százalék nevezhető pártnélkülinek
Závecz Tibor írása
a Ténygyár számára

A ZRI Závecz Research Intézet június első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának eredményei szerint április és május között fennmaradt a magas szintű választói aktivitás, de az elmúlt hónapban a szavazópolgárok 6 százaléka, nagyjából félmillió ember vonult passzivitásba vagy vált érdektelenné a pártok iránt. Különösen a diplomások és a budapestiek fordultak el a politikától az elmúlt hetekben, közülük is az ellenzéki szavazók. Mivel szavazataik nem voltak elegendőek a Fidesz kétharmadának megakadályozásához, s más kutatásokból tudjuk, hogy ezt kudarcként élik meg, továbbá az ellenzéki együttműködéssel is elégedetlenek voltak, időlegesen eltávolodtak e pártoktól. A távolságtartás a baloldali, liberális pártoknál inkább a kötődés lazulását jelenti (aktív szavazókból passzív támogatók lettek), a Jobbik esetében szavazóvesztést is.

A kormánypárt sikeres választási szereplésében kulcsszerepet betöltő alacsony iskolázottságúak és községekben élők viszont továbbra is kitartanak április 8-i szavazatuk mellett. A Fidesz-tábor aktivitási szintje egyébként kiemelkedik a sorból, 78 százalékuk egy most vasárnapi választásra is elmenne. Az ellenzéki pártok közül a DK-sok a legelszántabbak, 72 százalékuk mutat erőteljes részvételi hajlandóságot. Az MSZP hívei körében is maradt még lendület, 67 százalékuk elmenne voksolni. Hasonló aktivitási szintet regisztráltunk az LMP-seknél, 65 százalékuk szavazna. A Jobbik tábora kevésbé eltökélt, közülük 59 százalék jelezte, hogy most is ott lenne a választáson.

Bár még csak bő két hónap telt el a parlamenti választások óta, már történtek szavazói mozgások. Ezek közül a legnagyobb mérvű a Jobbikot érinti, április 8-i – elmondásuk szerinti – szavazóinak egynegyede elbizonytalanodott. Statisztikai bizonyossággal csak annyit állíthatunk, hogy a távozók többnyire vidéki városokban élnek.

Az adatfelvétel ideje: 2018. június 4-11. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban. Minden hónapban más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…