• A vadon élő emlősök 83 százaléka pusztult ki az emberiség miatt
  • Az emlősök 60 százaléka haszonállat
  • Az állattartás által előállított üvegházhatású gázok tovább rombolják a környezetet
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

A Föld élőlényeinek összetétele lényeges kérdés a biológusok számára, ezért egy, a Proceedings of the National Academy of Sciences által frissen publikált tanulmány bemutatja, hogyan oszlik meg a bolygó élővilága. A tanulmány szerint ahhoz képest, hogy az emberek csupán egy kis szeletét adják a Föld lakosságának, „sikerült” hatalmas károkat okoznunk a többi élőlényben. A bolygón élő egyedek 0,01 százalékát kitevő emberiség felelős a vadon élő emlősök 83 százalékának és a növényi fajok felének kihalásáért. Az emlősöknek már csupán 4 százaléka vadon élő állat, míg az emberiség az emlősök 36 százalékát teszi ki.

Az életmódunk azonban nemcsak állatok kihalását, hanem bizonyos fajok túlszaporodását is okozza. Az emlősök 60 százalékát kitevő haszonállatok nagy része szarvasmarha és disznó, a szarvasmarha-állomány enyhe fölényével. A probléma ezzel az, hogy az állattartás több üvegházhatású gázt termel, mint a szárazföldi közlekedés összesen, valamint az erdőirtáshoz is hozzájárul, ami nagy veszélyt jelent a veszélyeztetett fajok számára – nem beszélve arról, hogyan bánunk a vágóhídra kerülő állatokkal.

Ron Milo, a tanulmány egyik szerzője reméli, hogy minél többen elgondolkodnak ezeken a problémákon, és fogyasztási döntéseik meghozatalakor figyelembe veszik azt is, hogy az milyen hatással jár majd a környezetre.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…