• Napjainkban már számos olyan módszer kínálkozik, amelyek által a halálunk után is tovább élhetünk
  • Persze az előbbi nem szó szerint értendő, de hamvainkból képesek például gyémántot készíteni
  • Elménk is tovább élhet
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló


Számos elképzelt jövőképet ismerünk, és ezek közül némelyek talán félelmetesek, mások ígéretesek lehetnek. Talán lesznek repülő autók, a mesterséges intelligencia talán megmenthet minket az esetleges atomkatasztrófától, vagy talán egy nap élhetünk egy másik bolygón. A kutatások előszeretettel foglalkoznak ilyen és ezekhez hasonló teóriákkal. Ám arra való vágyunk, hogy örökké élhessünk, valószínűleg nem fog beteljesülni.

Éppen ezért születtek-születnek olyan intézkedések, amelyek az elmúlást igyekeznek elviselhetőbbé tenni. Céljuk az, hogy az elhunytakat ne temessék a föld alá egy koporsóba, ehelyett valamilyen formában tovább élhessenek, vagy valamiféle nemes célt szolgálhassanak haláluk után is. A továbbiakban néhány ilyen új technológiát alkalmazó módszerről lesz szó (ha érdekel a téma, itt találhattok még több hasonló eljárást).

Élj tovább az űrben!

Az Egyesült Államokban egyre elterjedtebb módszer, hogy az elhunyt hamvait kilövik, majd szétszórják az űrben. A cég, amely ezzel foglalkozik (Mesoloft), egy luftballon segítségével küldi fel a hamvakat az űrbe, majd kb. 24 000 méteren szétszórja azokat. Szerintük ez azért közkedvelt módszer, mert az emberek nem szeretnének a föld alatt bezárva lenni, sokkal inkább imponál nekik az, hogy az űrben lebegjenek az örökkévalóságig. Erről a folyamatról kérésre videót is készítenek, és ezt a hozzátartozók meg is kaphatják.

Legyenek gyémántok a hamvaidból!

Remek lehetőség azoknak, akik szeretnének valami szebbet alkotni haláluk után is. Egy cég hamvakból készít gyémántokat: magas hőmérsékletnek teszik ki, majd egy gyémántformázó gépbe helyezik, és kész is a drágakő. Olyan lehetőséget is kínálnak, hogy lézeres technikával rövid szöveget írnak bele, amiről azonosítható, hogy kihez tartozik a gyémánt.

Éljen tovább az elméd!

Létezik egy olyan algoritmus, amelynek segítségével létre tudnak hozni egy digitális identitást az elhunyt személy mintájára. Ez a mesterséges identitás nem képes verbális kommunikációra – az algoritmus feltalálója szerint ez a jövő terve –, de olyan stílusban tud írni, ahogyan az elhunyt személy. Varázslatnak tűnhet, pedig nem az. A titka: az adott személy e-mailjeit, egyéb internetes beszélgetéseit táplálják be az algoritmusba, így könnyen úgy tűnhet, mintha valóban ő írna a túlvilágról.

Különös módjai ezek az örök életnek, mégis apró reménysugarak, hogy valahol a világban mindig létezni fogunk.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…