• Attól függ, hogyan definiáljuk a tudatot
  • Ha a környezet észlelését értjük tudaton, akkor a növények is rendelkeznek vele
  • Ha értelem és öntudat szükséges hozzá, akkor ez sokkal kétségesebb
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

A növények nem kiáltanak fel, ha leszakítják őket, ugyanakkor képesek az információtárolásra, és „döntéseket” hoznak múltbeli tapasztalataik alapján. Vajon nincsenek érzéseik, ahogy általában gondoljuk, vagy a növények is tudattal rendelkező, érző élőlények? Ezt a kérdést tette fel a Gizmodo öt kutatónak, akik egyetértettek abban, hogy a kérdés eldöntése attól függ, hogyan definiáljuk a tudatot.

Sokan a környezet észlelését értik tudaton. Ha ezt a definíciót vesszük alapul, akkor nincs kétség afelől, hogy a növények tudattal rendelkező lények – állítja Richard Karban. Kutatások bizonyítják, hogy a növények tudatában vannak környezetüknek, és a környezetről származó információt felhasználják növekedésükhöz, szaporodásukhoz vagy önmaguk megvédéséhez. Mindenki, aki ültetett már növényt az ablakába, megfigyelhette, hogy a növények a fény felé nőnek. Ez azért van, mert tisztában vannak vele, hogy honnan érkeznek a fénysugarak, ahogy az árnyékok észlelésére is képesek. Sőt, meg tudják különböztetni, hogy az árnyék egy másik élőlényé vagy egy élettelen tárgyé.

A növények megvédik magukat a rovarokkal és a növényevő állatokkal szemben, például a sérült szöveteik kémiai anyagokat bocsájtanak a levegőbe, hogy figyelmeztessék szomszédaikat. Amikor megsérülnek, érzéstelenítő hatású molekulákat állítanak elő, ami Dr. Francois Bouteau növénybiológus szerint annak a jele, hogy a növények is rendelkeznek valamilyen formájú tudattal, hiszen a túlélés érdekében alkalmazkodnak a környezethez.

Michael Marder filozófiaprofesszor szintén egyetért azzal, hogy a növényeknek van tudatuk – bár máshogyan, mint nekünk, embereknek. A növényeknek nincsenek érzékszerveik, amelyekkel felfoghatnák a környezet ingereit, de rendelkeznek sejtekkel és szövetekkel, és ezek ugyanúgy ellátják a feladatot.

A növények nem egyedülállóak abban, hogy képesek információt nyerni a környezetükből, amit aztán felhasználnak egy számukra kedvező válaszreakcióhoz, és tapasztalataikat akár utódjuknak is átadják – erre minden élőlény képes. Éppen ezért Heidi Appel, a University of Toledo professzora szerint a növényeknek nincs tudatuk. Szerinte a tudathoz a környezet észlelésén kívül szükség van értelemre és öntudatra is.

„A növények hihetetlenül bonyolultak. De ez már rögtön értelmessé is teszi őket?” – teszi fel a kérdést Danny Chamovitz, a Tel Aviv University dékánja. A pszichológusok még az emberi értelem definíciójában sem tudnak egyetérteni, nemhogy más élőlények esetében. Chamovitz szerint nem kell a növényeket emberszerűnek hinni ahhoz, hogy értékeljük a komplexitásukat. Ezek a kétmilliárd éve fejlődő élőlények képesek koordinálni a gyökereikből, leveleikből és virágaikból érkező jelzéseket, tudják, mennyi fény van, mekkora a hőmérséklet, és hány bogár van körülöttük, és ezeket az információkat összesítik, hogy újabb hajtásokat növesszenek – mindezt anélkül, hogy lenne agyuk.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…