• Nem rontja az alvás minőségét, ha megosztjuk az ágyunkat házi kedvencünkkel
  • Jóllehet többször ébredünk fel, de ez nem olyan erős tényező
  • Egy másik ember képes alkalmazkodni hozzánk, de a kutyák nem
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

Aki kutyatulajdonos, ismeri a dilemmát: hagyja, vagy akadályozza meg, hogy a kutyusa vele aludjon az ágyban? Nehéz ellenállni az édes pofijuknak, de korábbi tanulmányok szerint merőben befolyásolja a mi alvásunkat már az is, hogy egy szobában vannak-e velünk. Vajon tényleg ennyire veszélyes lenne megosztani az ágyunkat kis kedvenceinkkel? Egy 2017-es kutatás szerint nem ez a legveszélyesebb dolog, amit tehetünk.

Először fontos megemlíteni, hogy ez nem egy reprezentatív mintán végzett kutatás, kizárólag egészséges, középkorú nőket vizsgáltak, figyelmen kívül hagyva a kutyák nagyságát, fajtáját és életkorát. Ennek ellenére fontos eredményt közvetít, amelynek minden gazdi örülhet: a kutyával alvók jó eredményeket mutattak az alvás minőségét illetően. Ezt úgy állapították meg, hogy megvizsgálták: az ágyban töltött idő hány százalékában alszanak ténylegesen az alanyok. 80 százalék feletti eredményt minősítenek megfelelőnek, és a kutatásban részt vevők átlagosan az idő 83 százalékában merültek mély álomba.

A második pont, amelyre a tanulmányban hangsúlyt fektettek az, hogy hányszor ébredtek fel a gazdik az éjszaka folyamán. Ez kevésbé kedvező eredményekkel kecsegtet: azok, akiknek a kutyusuk az ágyban alszik, sokkal gyakrabban ébrednek fel, így kevésbé lesznek kipihentek reggelre. Ami viszont mégsem annyira erős tényező, tehát a kutatás vezetői azt állítják, hogy aki szeret a házi kedvencével aludni, ne fossza meg magát ettől az örömtől.

Na de mi a helyzet azzal, amikor egy másik emberrel osztozunk az ágyunkon? Gyakran vizsgált kérdés ez a tudományban, és többször is bebizonyították, hogy amíg egy másik emberrel alszunk, sokkal kielégítőbb alvásunk minősége. Azért tér el ez az eredmény az előbb tárgyalt esettől, mert az emberek igyekeznek alkalmazkodni partnerük alvási szokásaihoz, viszont a kutyusok erre nem képesek.

Mindenesetre egy biztos: a kutyusok akkora mennyiségű szeretetet képesek átadni nekünk, hogy viszonzásképpen igazán csekélység az, hogy feláldozunk egy kicsit alvásunk minőségéből.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…