• A bal vagy jobb kéz preferenciája már születésünk előtt, a terhesség nyolcadik hetében eldől
  • A gerincvelői génaktivitás határozza meg, hogy ki melyik kezét használja
  • A jobbkezes többség az evolúció miatt alakulhatott ki
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

A kutatók már régóta igyekeznek magyarázatot találni arra, hogy egyes emberek miért preferálják a bal kezüket a jobb helyett. Eddig azt gondolták, hogy az agy jobb és bal féltekéje közötti genetikai különbségek határozzák meg, hogy ki milyen kezes lesz, de egy 2017-ben megjelent tanulmány szerint nem az agy, hanem a gerincvelő játszik ebben kulcsfontosságú szerepet.

Azt már az 1980-as évektől folyó kutatásokból tudjuk, hogy a bal vagy jobb kéz preferenciája már születésünk előtt, a terhesség nyolcadik hetében eldől. Azonban a mozgató kéreg, az agynak az a területe, amelyik többek között a kéz mozgatásáért felel, a terhesség tizenötödik hetéig nincs összeköttetésben a gerincvelővel. Vagyis a jobb- és balkezesség már az előtt kialakul, hogy az agyunk elkezdené szabályozni a testünk mozgatását.

Az anyaméhben a génaktivitás eltérő módon hat az embrió gerincvelőjének jobb és bal felére, és ez az aszimmetria okozza azt, hogy egyesek a jobb, mások a bal kezüket használják szívesebben – állítják a tanulmány szerzői.

Ez azonban még nem ad magyarázatot arra, hogy miért vannak olyan kevesen a balkezesek (az emberiség 10 százalékát teszik ki). Bár a jobb- és balkezességet a genetika határozza meg, a jobbkezesek domináns többségének társadalmi okai lehetnek. A Northwestern University kutatói 2012-ben kidolgoztak egy olyan matematikai modellt, amelyik bemutatja, hogy a balkezesek alacsony aránya az emberi evolúció eredménye. A társadalom hatékony működéséhez elengedhetetlen az együttműködés, és minél nagyobb a kooperáció mértéke, az emberek annál inkább egyfelé tartanak. Valamilyen okból az emberek úgy fejlődtek, hogy a jobbkezességet preferálták, és azokat, akik eltértek ettől, a genetikai meghatározottságuk ellenére átszoktatták a jobb kéz használatára.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…