• Észtország bevezette az ingyenes tömegközlekedést
  • Az intézkedés minden lakosnak kedvez
  • Más országok is elgondolkodtak az ötleten
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló


Nem kellene nálunk is ingyenessé tenni a tömegközlekedést? Biztos vagyok benne, hogy sokak fejében megfordult már ez a gondolat. Elvégre azért használjuk a tömegközlekedési eszközöket, hogy el tudjuk végezni feladatainkat, vagyis elmenjünk iskolába vagy dolgozni.  Ennek értelmében jogos felvetés, hogy úgy volna „fair-play”, ha ingyen közlekedhetnénk. Észtország vezetősége elgondolkozott ezen a kérdésen, és ennek eredményeképpen az országban be is vezették az intézkedést.

Első lépésként egy népszavazás keretein belül kérdezték meg a tallinni lakosokat, hogy támogatnák-e az ötletet. 75%-uk szavazott „igen”-nel, ami egyértelműen előre jelezte a szükséges intézkedést. A lakosoknak ezután csak annyit kellett tenniük, hogy regisztráljanak, majd 2 euróért úgy nevezett zöld kártyát vásároljanak, és máris ingyen utazhattak. A társadalom minden rétegének rendkívül megkönnyíti az életét az új törvény: a szegényebb rétegeknek nem kell utazásra költeniük, a tehetősebb rétegek pedig várhatóan az utazás árát különféle éttermekben, boltokban fogják elkölteni. Ezen kívül az államnak sem deficites befektetés, ugyanis minél többen regisztrálnak mint helyi lakosok, annál több adófizető polgár lesz, tehát az ország képes többletet termelni.

Természetesen környezetvédelmi megfontolás is áll a háttérben. Gondoljunk bele: ha ingyenessé teszik a tömegközlekedést, akkor egyre több autós fogja ezt az opciót választani, autóját otthon hagyva, tehát sokkal alacsonyabb lesz a levegő szennyezettségének szintje. Jóllehet logikusan következnek egymásból az események, az intézkedés mégsem ezeket az eredményeket hozta magával. Egy 2016-os felmérésben megállapították, hogy a tömegközlekedést igénybe vevők száma 14%-kal növekedett, ellenben az autóval közlekedőké csak 5%-kal csökkent. Sokkal inkább a gyalogosok voltak azok, akik növelték ezt a számot, ugyanis a gyalog közlekedők aránya 40%-kal csökkent.

Az előzőekben csak Tallinn városáról esett szó, ám ennél sokkal szélesebb körű az intézkedés. Július elsejétől ugyanis minden észtországi megye bevezetheti az ingyenes tömegközlekedést (nem kötelező jellegű, de amely megyék nem élnek a lehetőséggel, elesnek az állami támogatásoktól).

Az ötlet annyira népszerűnek bizonyult, hogy több európai ország (így Franciaország, Németország) is tervez hasonló törvényt hozni. Reménykedjünk benne, hogy Magyarország is hasonlóképpen tesz, és hamarosan mi is ingyen utazhatunk az országban!

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…