• Már nem a „mentális rendellenességek” címszónál szerepel, hanem a „szexuális egészséggel kapcsolatos feltételek” közé került
  • 2019-től Ausztriában is összeházasodhatnak az azonos nemű párok, a legtöbb közép- és kelet-európai ország azonban nem lépett a legalizálás útjára.
  • Szakértők szerint globálisan kevésbé érvényesül az LGBTI-jogok alkotmányos védelme
Ténygyár-tartalom
7 percnyi olvasnivaló

A transznemű emberek többé nem tekinthetők mentálisan betegeknek, miután az Egészségügyi Világszervezet új kategóriába sorolta a „nemek közötti össze nem illőséget” (vagyis a gender inkongruenciát).

Egy 55 000 betegséget összefoglaló új katalógusban ez az állapot már nem a „mentális, viselkedési és idegrendszeri fejlődési rendellenességek” címszónál szerepel, hanem a „szexuális egészséggel kapcsolatos feltételek” közé került.

A WHO szerint az átsorolás „csökkenti a megbélyegzés lehetőségét, így segítve ezeknek az egyéneknek a társadalmi befogadását”.

A világszervezet állásfoglalása beleillik abba a sorba, amely az LGBTI-közösség (LGBTI = leszbikus, meleg, biszexuális, transz- és interszexuális) jogainak területén már eddig is több fontos változást hozott.

Szilveszterkor szivárványos tűzijátékokat bocsátottak fel a Sydney Harbour Bridge-ről, hogy megünnepeljék a 2018-as évkezdetet – az első olyan évet, amikor Ausztráliában házasságot köthetnek az azonos nemű párok.

Az utóbbi időben pedig az Európai Bíróság hozott egy kiemelkedően fontos ítéletet, amely szerint az azonos nemű uniós polgárok házastársait ugyanazok a tartózkodási jogok illetik meg, mint a heteroszexuális házastársakat a szabad mozgásról rendelkező törvényekben.

Több, jelentős előrelépés történt az LGBTI-jogok területén az elmúlt években – de csak a világ egyes részein. A közösség tagjainak sok helyen továbbra is széles körű megbélyegzéssel és üldöztetéssel kell szembesülniük, és meglepően nagy a számuk az olyan országoknak, ahol az azonos neműek közötti kapcsolatért börtön vagy akár a halálbüntetés vár az elítéltekre.

Ahol illegális a homoszexualitás

Az Equaldex nevű weboldal szerint a világ 73 országában – főként a Közel-Keleten, Afrikában és Ázsiában – illegálisnak minősül a homoszexuális aktivitás a beleegyező felnőttek között.

Néhány ország csak a férfiak közötti szexualitást bünteti, de a közelmúltban egyre nagyobb számban terjesztették ki törvényeiket a biszexuális és leszbikus nőkre is.

Néhány olyan országban, ahol dekriminalizálták a homoszexualitást, az Amnesty International szerint az LGBTI-közösség tagjai továbbra is szembesülhetnek erőszakkal, önkényes letartóztatással, bebörtönzéssel és kínzással.

Ahol halálbüntetés várhat az LGBTI-közösséghez tartozókra

Az International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association’s (ILGA) legfrissebb államilag szponzorált homofóbia-jelentésében jelenleg nyolc olyan ország szerepel, ahol halálbüntetés szabható ki homoszexualitásért.

Ezek: Irán, Szudán, Szaúd-Arábia és Jemen; részben Szomália és Észak-Nigéria – a saría törvények szerint. Halálbüntetést szabnak ki homoszexualitásért nem állami szereplők is, köztük az iszlám állam, Szíriában és Irakban.

Elméletileg Mauritániában, Afganisztánban, Pakisztánban, Katarban és az Egyesült Arab Emírségekben is érvényesíthető lenne a halálbüntetés a saría törvény alapján, de az ILGA jelentése szerint egyelőre nem volt példa ilyen ítélet végrehajtására.

Ahol összeházasodhatnak az azonos neműek

Ausztrália lett hivatalosan a 26. ország, amely legalizálta az azonos neműek házasságát: 2017 decemberében. Németország is megváltoztatta törvényeit tavaly, hogy lehetővé tegye az azonos neműek házasságát, mint ahogyan Málta, Bermuda és Finnország is.

Ausztria legfelsőbb bírósága úgy döntött, hogy 2019-től ott is összeházasodhatnak az azonos nemű párok, a legtöbb közép- és kelet-európai ország azonban nem lépett a legalizálás útjára.

A Pew Research 18 közép- és kelet-európai országban végzett felmérése szerint a közvélemény széles körben ellenzi az azonos neműek házasságát: az oroszoknak mindössze 5%-a, az ukránoknak pedig a 9%-a támogatná.

2015-ben az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága úgy határozott, hogy az azonos nemű pároknak alkotmányos joguk van a házassághoz, ami ténylegesen házassági egyenjogúságot teremt mind az 50 államban.

A fenti térkép egyértelműen jelzi a kelet/nyugati megosztottságot az azonos neműek házasságát illetően, kivéve Dél-Afrikát, Ausztráliát, Új-Zélandot és Latin-Amerika egyes részeit.

Ahol veszélyben vannak a jogok

Oroszország „homoszexuális propagandáról” szóló törvényét, amely megtiltja a homoszexualitás „promócióját” a kiskorúak körében, széles körű bírálat érte az országban a homofóbia miatt.

A törvényt 2013-as elfogadása óta alkalmazzák az LGBTI-aktivisták megfékezésére és a büszkeségnapi felvonulások ellehetetlenítésére.

Az ILGA jelentése szerint hasonló törvények vannak érvényben 18 más országban is.

2016 óta Indonézia homoszexuális és transznemű közösségei homofób retorikát tapasztaltak a politikusok és az egyházak képviselőinek körében, ezt követték az LGBTI-kampányok elleni támadások és több száz beleegyező felnőtt személy letartóztatása a szállodákban, klubokban és szaunákban.

Az indonéz parlament olyan módosítást fontolgat a büntető törvénykönyvben, amely illegálisnak tekinti a házasságon kívüli szexualitást, beleértve a meleg szexet, és ezt akár öt évig tartó börtönbüntetéssel is szankcinálhatja.

Eközben az Egyesült Államokban is aggódni kell amiatt, hogy sérülhetnek az LGBTI-jogok a Trump-adminisztráció alatt. A jogok csorbulásának legutóbbi sorozatában az ad okot aggodalomra, hogy a legtöbb esetben kitiltják a transznemű embereket az amerikai hadseregből, és megszüntetik a transznemű fogvatartottak védelmét.

A közelmúltban az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága egy olyan coloradói cukrász javára döntött egy perben, aki nem volt hajlandó esküvői tortát készíteni egy meleg párnak.

Annak ellenére, hogy az ügy nem teremtett olyan precedenst, amely vallási okokból lehetővé tenné a kibúvást a diszkriminációellenes törvények alól, kiélezte az Egyesült Államokban a konzervatív keresztények és az LGBTI-jogok elkötelezettjei közötti feszültséget.

Ahol jogellenes a megkülönböztetés

A világon csak öt országban – Bolíviában, Ecuadorban, a Fidzsi-szigeteken, Máltán és az Egyesült Királyságban – van olyan alkotmányos rendelkezés, amely egy 2016-os UCLA-tanulmány szerint kifejezetten biztosítja a polgárok egyenlőségét szexuális orientáció és nemi identitás alapján. Öt ország – Mexikó, Új-Zéland, Portugália, Dél-Afrika és Svédország – alkotmánya pedig szexuális irányultságon alapuló védelmet nyújt.

De szakértők szerint globálisan kevésbé érvényesül az LGBTI-jogok alkotmányos védelme, összehasonlítva a nemi vagy faji megkülönböztetést szankcionáló rendelkezésekkel.

 

Forrás: Pew Research Center

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…