• Az új zenék felfedezésének időszaka 24 éves korunk körül van
  • Nem az érdeklődéshiány áll az egysíkú zenehallgatás hátterében
  • Egy dal csúcspontja előtt vagy egy drámai akkordváltásnál agyunk dopamint szabadít fel
Ténygyár-tartalom
4 percnyi olvasnivaló

Közismert tény, hogy ahogy idősödik az ember, felmagasztalja a régmúlt dolgait. A legtöbben azt hiszik, hogy ők kivételnek számítanak, de mindenkinél eljön az a nap, amikormár nem érti a legújabb slágerek szlengjét, és fiatalok segítségét kéri egy-egy internetes mém megértéséhez.

A témához kapcsolódik a Deezer legújabb felmérése is, azt állítva, hogy a 30 évesek nagy része felhagy az új zenék felfedezésével. A zenei streaming-szolgáltatás 1000 brit embert kérdezett meg a zenei ízléséről és zenehallgatási szokásairól. A megkérdezettek hatvan százaléka számolt be arról, hogy egy héten, sőt egy nap többször is meghallgatják ugyanazokat a dalokat, és egynegyedük mondta, hogy nem szívesen hallgat meg olyan zenét, ami távol áll az általa preferált műfajtól.

Az új zenék felfedezésének időszaka 24 éves korunk körül van. Ebben a korosztályban a válaszadók 75 százaléka válaszolta, hogy 10 vagy annál több új dalt hallgat meg egy héten belül, és 64 százalékuk mondta, hogy havonta öt új művészt kedvel meg és kezd el követni különböző platformokon. Ezeket az eredményeket olvasva úgy tűnhet, hogy az emberek lépést tartanak a zenei trendekkel.

De hogy miért nem keresnek új dalokat az emberek? A megkérdezettek nagy része időhiányra (16%-nak a munkája és 11%-nak a gyereke miatt nincs ideje) hivatkozott, mások pedig (19 %) a bőség zavarára. Majdnem minden második megkérdezett azt mondta, hogy szeretne több időt szánni új dalok, előadók felfedezésére, tehát világos, hogy nem az érdeklődéshiány áll az egysíkú zenehallgatás hátterében. Az időhiány azonban csak kifogás: kutatások azt mutatják, hogy az úgynevezett zenei nosztalgia miatt ugyanazokat a számokat hallgatjuk újra és újra. Nem véletlenül: a zene nagy hatással van az emlékezetre és az emlékek felidézésére.

„Annyi jó zene készül folyamatosan – nem csoda, hogy elveszünk a kínálatban – mondta Adam Read, a Deezer angliai és ír zenei szerkesztője. – Ez a bőség gyakran azt eredményezi, hogy a harmincas éveinkre ’lebénulunk’ zeneileg.”

A New York Timesban Seth Stephens-Davidowitz közgazdász elemezte a Spotify-adatokat, és arra jutott, hogy ha tinédzser voltál, amikor egy új dal megjelent, tíz évvel később ugyanolyan kedvelt lesz a kortársaid körében. Például a Radiohead nevű együttes Creep című száma a 38 éves férfiak között a 164. legnépszerűbb dal, de a 10 évvel korábban vagy később születetteknél még a 300. helyet sem éri el. Ezt azzal magyarázza, hogy a 38 éves férfiak 1993-ban voltak tizenévesek – azaz a legfogékonyabbak az újdonságokra.

Ha tudományos oldalról közelítjük meg a jelenséget, a kutatások azt mutatják, hogy kedvenc dalaink serkentik az agyat, dopamint, szerotoninot és oxitocint szabadítanak fel. Minél jobban szeretünk egy dalt, annál több pozitív vegyi anyag áramlik át a testünkön. Ez mindenkivel megtörténik, de tinédzser korunk alatt a legintenzívebb – hiszen az agyunk rengeteg változáson megy keresztül. Dolgoznak a hormonok, érzékenyek vagyunk, szóval, ha megszeretünk egy dalt, több esélye van annak, hogy a dal örökre velünk marad. Ez nem azt jelenti, hogy később képtelen leszel megszeretni egy dalt – csupán azt, hogy talán nem ragad meg benned annyira, mint ha tizenévesként hallod. Például egy dal csúcspontja előtt vagy egy drámai akkordváltásnál agyunk dopamint szabadít fel. Minél többet hallgatunk meg egy számot, úgy veszítjük el fokozatosan ezt az eufóriaérzést. Azonban ha több éve nem hallottad a szeretett dalt, az eufória visszatérhet, különösen akkor, ha az első alkalom 12 és 20 éves korod között volt.

Ha tinédzser korodban imádtál egy számot, az valószínűleg mélyen beleégett a személyiségedbe. Szóval ne aggódj, most már szégyen nélkül hallgathatod a Throwback Thursday playlistet Spotifyon – az agyadat biztosan boldoggá teszed majd vele!

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…