• A nők és a férfiak alapvetően különböznek, ám agyunk struktúrájában nincs nagy eltérés
  • A különbségek néhol elmosódhatnak, megszűnhetnek, ám soha nem fognak teljesen eltűnni
  • Nem mindegy, hogy az eltérés okozza a viselkedést, vagy a viselkedés az eltérést
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

A nők és a férfiak számos téren különböznek egymástól. Ez természetes, hiszen máshogy vagyunk „összerakva”. Az életben mások a prioritásaink, másképp érzünk, mást gondolunk egyes kérdésekről. Jóllehet ezek a különbségek néhol elmosódhatnak, megszűnhetnek, ám soha nem fognak teljesen eltűnni.

Rengeteg csoport kutatja ezt a kérdést, néhány információval már rendelkezünk is róla, de valószínűleg sosem fogjuk átlátni a teljes képet. A nők például az embereket preferálják a tárgyakkal szemben, míg a férfiak épp ellenkezőleg. A férfiak jobb navigációs képességekkel rendelkeznek, mint a nők. Ám egy aktuális tanulmány semmiféle különbséget nem talált a nemek között, ugyanis itt az agy szerkezetének különbségeit vizsgálták nőknél és férfiaknál.

A fenti ábrán a rózsaszín görbe a női, a kék pedig a férfi agyat reprezentálja: láthatjuk, hogy rendkívül hasonlítanak egymásra. A kék tartomány rendszerint jobbra helyezkedik el, aminek nagyon egyszerű oka az, hogy a férfiak agya nagyobb a nőkénél. Ez egyszerű biológiai kérdés: ahogy az erősebbik nem testalkata, úgy belső szerveik is nagyobbak. Az agy minden részét megvizsgálták, és az összes ábra hasonlóképpen alakult, tehát a kísérlet vezetői arra a következtetésre jutottak, hogy a két nem agyának struktúrája tulajdonképpen egyáltalán nem tér el egymástól.

A kutatás célja az volt, hogy megvizsgálja a különbségeket, és nem az, hogy az eltérő viselkedéseket ezekkel a különbségekkel magyarázza. Tehát szeretnék hangsúlyozni, hogy talán lehetnek óriási különbségek az agy szerkezetében nők és férfiak között, nem tudhatjuk, hogy a viselkedésüket ez magyarázza-e!

Ennek kapcsán egy nagyon érdekes gondolatra kell felhívni a figyelmet. Egyáltalán nem mindegy, hogy az agy szerkezeti eltérése okoz eltérő viselkedést, vagy pedig az eltérő élethelyzet okozza az agy szerkezetének változását. Például a taxisofőrök esetében bebizonyították, hogy az agyuknak az a része, amely a navigálásért felelős, nagyobb, mint az átlagembernek. Ellenben nem tudhatjuk pontosan, hogy a rutin miatt lett-e nagyobb, vagy éppen azért választották ezt a szakmát, mert jobb navigációs képességekkel rendelkeznek.

Összefoglalva tehát: mindannyian tudjuk, hogy a nők és a férfiak különböznek egymástól, de nem jelenthetünk ki örök érvényű igazságokat e különbségeket illetően.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…