• A pszichopaták nem csak gyilkosok lehetnek
  • Nagy arányban megtalálhatóak például a papok körében
  • Ha ilyen emberrel találkozunk, fontos nekünk is félretenni érzéseinket
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Ha azt a szót halljuk, hogy pszichopata, valószínűleg veszélyes bűnözők, esetleg gyilkosok jutnak eszünkbe. Ez természetes, hiszen a legtöbb filmben – például: Péntek 13, A bárányok hallgatnak – így jelenítik meg őket. A valóságban léteznek ők is, viszont sokkal nagyobb arányban vannak az úgynevezett sikeres pszichopaták, akik szakmai céljaik elérése érdekében képesek átgázolni másokon.

Egy korábbi kutatás szerint mind a sikeres, mind a börtönre ítélt pszichopaták legfőbb tulajdonságai: az érzéketlenség, az empátia és bűntudat hiánya és ezek mellett a kedvesség tökéletes színlelése. Egyetlen tulajdonságukban térnek el, mégpedig abban, hogy a sikeres pszichopaták lelkiismeretesek, ezért képesek elérni céljaikat. Bár a társadalomnak csak 1%-át teszik ki pszichopaták, mégis nagy esélyünk van arra, hogy szakmai utunk során összefutunk eggyel. Lássuk, mely szakmákban a legnagyobb a pszichopaták aránya!

10. Köztisztviselők Ők képesek a legnagyobb káoszban is rendet teremteni, félretéve érzéseiket.

9. Séfek Gondoljunk csak bele! Az a hatalmuk, hogy bármikor meg tudnának mérgezni akárkit.

8. Papok Az ártatlanság álcája mögé bújva képesek manipulálni embertársaikat. Ha eddig meglepő lett volna, hogy ők a listára kerültek, nos, az előbbi mindent megmagyaráz.

7. Rendőrök Egyértelmű. Ha megértik a rendszert, könnyebben kijátsszák azt. Nem beszélve arról, amikor ők maguk is a rendszer részei!

6. Újságírók Akár könyörtelen módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy egy jó sztorit elsőként közöljenek le. A kulcs a másokon való átgázolás a szó szoros és átvitt értelmében is.

5. Sebészek Kések, szikék, vér…

4. Üzletkötők (sales munkatársak) Itt nagyon fontos, hogyan prezentálják magukat, és azt, amit el szeretnének adni. A versenyszellem is igen erős, ezért sok a szakmában a karrierista pszichopata.

3. Médiaszemélyiségek Ha sok ember előtt megmutathatják magukat, a pszichopatáknak kielégítő érzés.

2. Ügyvédek Szintén a manipuláció a kulcsszó.

1. Vezérigazgatók A pszichopaták nagy arányban vezérigazgatók: mások feletti uralom, káoszkeltés, manipuláció – minden, amiről eddig szó esett.

A lista végéhez érve, rendkívül fontos kiemelni, hogy nyilvánvalóan nem minden vezérigazgató, újságíró, ügyvéd stb. pszichopata, csupán nagyobb esélyünk van ilyen embert találni ezekben a szakmákban, mint másokban!

Amikor ilyen emberrel találkozunk, nagyon fontos ellenállnunk a manipulációjának, valamint félretennünk érzéseinket. Gondoljunk mindig arra, hogy ők betegségben szenvednek, nem a személyiségükből adódóan ilyenek, ezért nem szabad a szívünkre venni esetleges sértéseiket.

Mit tudnak ők tanítani nekünk? Ebben az angol nyelvű könyvben olvashattok erről, ha a téma felkeltette érdeklődéseteket.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…