• Az Axiom Space luxuskörülményeket teremthet az űrben
  • Az általuk tervezett űrállomás hotelnek is nevezhető: nemcsak wifi, bár is lesz majd
  • A költségekbe beletartozik a képzés, illetve a kilövés díja, amely nem minden jelenlegi űrutazás árára igaz
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Az űrturizmus, tehát az a fajta utazás, ahol civil embereket és nem űrhajósokat szállítanak az űrbe, olyan luxus, ami sokak számára csak álom. A világ leggazdagabbjainak sportja ez, pénzt adni egy olyan projektbe, amely csak a jövőben fog megvalósulni.

Egy új cég, az Axiom Space potom 55 millió dollárért kínál egy nyolcnapos utat az űrbe. A vezetők között van Mike Suffredini, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) program volt tagja is, aki egyesek feltételezéseit igazolta azzal, hogy gazdasági vállalkozásba kezdett a távozása után.

Az út azonban nem kényelmes körülmények között telik, de a jelenlegiekhez képest mindenképpen ötcsillagosnak nevezhető.

A kabin egy privát űrállomáson lesz majd található, amelyet az Axiom tervez, mégpedig űrbéli butikhotelnek. A létesítmény több mint 400 kilométerre kering majd a Föld felett. Sőt, még wifi is lesz, hogy képeket oszthassunk meg az ismerőseinkkel. A kapaszkodók az állomáson aranyból készülnek majd, és bőrrel vonják be őket, illetve lesz egy közös, szép kilátással rendelkező helyiség, ahol megvitathatják másokkal az eseményeket, vélhetően bárral a fedélzeten, sőt az sem távoli már, hogy minden csoporttal személyzet utazzon az állomásra.

A kabin nem nagyobb egy átlagos telefonfülkénél, de váltogatja a fényeket attól függően, éppen hol keringünk a Föld körül, és nulla gravitációban kényelmesnek is tekinthető párnázott falai miatt. A belső térben lesznek majd képernyők is, amelyek lehetővé teszik a filmezést az út alatt. A Blue Originhoz (Kék Eredethez) képest, amely csak az űr határáig megy el a 15 perces útja alatt, ez egy sokkal hosszabb és tartalmas élmény lesz a cég alapítói szerint.

Az űrállomás 2022-ben tervezi megnyitni kapuit, egyszerre nyolc főt lesz képes elszállásolni, de 2020-ban is indulhatnak már utazások a Nemzetközi Űrállomás együttműködésével.

A könnyed vakáció „mindössze” 55 millió dollárba (mai árfolyamon csaknem 15 milliárd forintba) kerül, amely tartalmaz egy 15 hetes kiképzést, az Axiom központjából való utazást a kilövés helyszínéig, illetve feltehetőleg egy kirándulást a SpaceX rakétáihoz is. Az összeg nagy részét az oda- és visszaút, nem pedig a tartózkodás teszi ki, és ezek a költségek a közeljövőben nem fognak csökkeni a szakértők szerint.

Az utazáshoz mindössze be kell tölteni a 21. életévet, át kell menni egy egészségügyi vizsgálaton, illetve a felkészítő tanfolyamon. A vendégek NASA-szintű felszerelést lesznek kötelesek viselni, amelyet mindenkinek méretre fognak elkészíteni, sőt, még saját logót is tervezhetnek rá, ha szeretnének.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…