• Újabb kutatás bizonyította be, hogy kimagasló a méhek intelligenciája
  • Az egyetem kutatói egy különleges módszert alkalmaztak, hogy a méhek számolási képességét vizsgálják
  • Az eredmények mélyebb megértéséhez további kutatásokra van szükség
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

Köztudott, hogy a méhek intelligenciája kimagasló. Londoni kutatók most bebizonyították: megtanítható nekik az, hogy egy madzag meghúzásával élelemhez juthatnak, ráadásul erre egymást is meg tudják tanítani. A melbourne-i RMIT egyetem kutatása szerint pedig képesek számolni, sőt mi több, értik a nulla, azaz a semmi fogalmát, és számszerűen értelmezik azt. Ez a tény valóban elképesztő, ha figyelembe vesszük, hogy a számolás képességét eddig még csak az emberek, az emberszabásúak és egy Alex nevű szürke afrikai papagáj esetében mutatták ki.

A kutatás során megtanították a méheknek, hogy formákat ábrázoló kártyákra repüljenek jutalom fejében. A méhek egy csoportját akkor jutalmazták, ha olyan kártyára repültek, ahol több, egy másik csoportot pedig akkor, ha olyanra repültek, amelyen kevesebb forma volt. A formák mérete különböző volt, és a kártyákat más-más helyre akasztották, hogy a formák mennyiségén kívül más biztosan ne befolyásolja az állatokat. Amikor kiakasztottak egy olyan kártyát is, amelyen nem volt semmi, arra repültek azok a méhek, amelyeket arra képeztek, hogy a kevesebb formát tartalmazó kártyára szálljanak, tehát tudták, hogy a semmi, azaz a nulla, az egynél alacsonyabb szám.

Fontos eredmény még, hogy a méhek jobban teljesítettek, amikor olyan kártyák is voltak a „semmi” kártya mellett, ahol több forma volt, ami arra enged következtetni, hogy a kevesebb-több fogalmát is ismerik, és képesek a számsorozatok értelmezésére, ahol az egy közelebb van a nullához, mint az öt. Ezek alapján elmondható, hogy a méhek értették, hogy a 0 egy olyan szám, amely kisebb egynél, és hogy az egy számsorozat része, ezekből az eredményekből pedig magas szintű kognitív képességekre következtethetünk. A kutatók szerint azonban nem állíthatjuk biztosan, hogy tudatos megértésről van szó, mivel még nem sikerült kideríteni, hogy pontosan milyen agyi működésnek köszönhetőek ezek az eredmények.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…