• A marha és a tenyésztett harcsa a leginkább, a vadon kifogott kis halak és a tenyésztett puhatestűek a legkevésbé környezetszennyezők
  • A kutatók egy-egy termék előállításának teljes folyamatát elemezték a környezetszennyezés szempontjából
  • Négy környezeti hatásmutatót vizsgáltak
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

Melyik húsfajta előállítása okozza a legtöbb kárt a környezetben? Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az ipari marhahústermelésnek és a tenyésztett harcsának van a legsúlyosabb hatása a környezetre, míg a vadon kifogott kis halak és a tenyésztett puhatestűek – például az osztriga vagy a kagyló – fogyasztása  rendelkezik a legkisebb ökológiai lábnyommal. Viszonylag környezetbarát választásnak bizonyulnak ezen kívül a fehérhúsú halak, a szardínia, a hering, a makréla és a lazac.

A Frontiers in Ecology and the Environment által publikált tanulmány egy közel évtizedes elemzésen alapul. Ahhoz, hogy összehasonlítsák a különböző hús- és haltermelési módok környezeti hatását, a tanulmány szerzői 148 felmérést vizsgáltak meg, amelyek azt mutatták be, hogy egy termék előállítása a termelés különböző szakaszaiban milyen környezeti hatásokkal jár.

A környezeti hatás mérésére négy mutatót vettek figyelembe: az energiaigényt, az üvegházhatású gázok termelését, a többlettápanyag – például műtrágya – környezetbe juttatását és a savas esőhöz hozzájáruló anyagok kibocsátását. Az elemzés más környezeti hatásokat is megemlít, köztük a vízszükségletet, a rovarirtószer-használatot és a talajeróziót, de ezeket nem vizsgálták olyan következetesen, mint az említett négy mutatót.

A kutatók az összehasonlítás során azt találták, hogy az állattenyésztés kevesebb energiát igényel, mint a halászat legtöbb formája, ez azért van, mert a halfarmokon villamos energia biztosítja a víz állandó keringését. A harcsahalászat és a marhahústermelés mintegy hússzor annyi üvegházhatású gázt termel, mint a puhatestű-, a lazac- és a csirketenyésztés. A szarvasmarhatenyésztés az ökoszisztémára káros tápanyagok kibocsátásában és a savas eső kategóriájában is rosszul teljesített.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…