• Az éhség nem befolyásolja közvetlenül a hangulatunkat
  • A kontextustól és az öntudatosságtól is sok minden függ
  • Több kísérlet is vizsgálja a témát
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Vajon van tudományos magyarázata annak, hogy éhesen nem vagyunk önmagunk? Olykor feszültek, idegesek lehetünk, majd amint táplálék kerül a szervezetünkbe, megnyugszunk. Az éhség teljesen megváltoztathatja viselkedésünket, befolyásolhatja érzelmeinket. Ezzel a témával korábban talán még egyetlen kutatás sem foglalkozott, viszont Jennifer MacCormack vezetésével végrehajtottak két olyan projektet, amelyek az éhség érzelmekre való hatását vizsgálták.

Az egyik kutatás a következőképpen zajlott: első lépésben egy-egy képet mutattak a résztvevőknek, amelyeket úgy szerkesztettek, hogy vagy pozitív, vagy negatív érzelmeket váltsanak ki belőlük. Ezután egy 7-es skálán értékelniük kellett, mennyire éhesek, majd végül kínai jeleket láttak, és ezt pontozták aszerint, hogy mennyire tetszenek nekik. Eredményképpen azt tapasztalták, hogy azok, akik éhesebbek voltak, negatívabbnak értékelték a kínai jeleket, de csak abban az esetben, ha először negatív érzelmeket kiváltó képet láttak. Ez azért nagyon fontos, mert ebből levonhatták azt a következtetést, hogy az éhség okozta düh függ a kontextustól. Tehát csak abban az esetben leszünk idegesek, ha egy általános rossz hangulatban vagyunk.

Egy másik kísérletben egyetemistákon tesztelték az éhség hatásait. A csoport egyik felét arra kérték, hogy ne egyenek a kísérlet napján, a másik felét pedig arra, hogy egyenek, mielőtt eljönnek otthonról. Ezután mindkét csoportból kiválasztottak egyes embereket, akiket arra kértek, írjanak az érzelmeikről. Mind a 200 alanynak részt kellett vennie egy előadáson, ami negatív érzelmeket váltott ki belőlük, majd egy unalmas számítógépes játékot kellett teljesíteniük. A játék úgy volt programozva, hogy lefagyjon éppen a célegyenesben. Ekkor az egyik kísérletvezető bejött a szobába, és az adott diákot hibáztatta a technikai problémáért. Végezetül egy kérdőívet tettek eléjük, ami az érzelmeiket és a kísérlettel kapcsolatos benyomásukat mérte fel. Azok a diákok, akik első lépésben az érzelmeikre fókuszáltak, még éhesen is sokkal jobban értékelték a kísérletet, mint társaik. Azok pedig, akik éhesek voltak, az őket hibáztató kísérletvezetőt is sokkal durvábbnak találták. Ez azt jelenti, hogy az érzelmi tudatosság is szerepet játszik abban, mennyire leszünk idegesek üres gyomrunk miatt.

Összességében tehát határozottan állíthatjuk, hogy képesek vagyunk önmagunk maradni még akkor is, ha éhezünk. A titka csupán ennyi: meg kell vizsgálnunk, miért rossz a hangulatunk, és tudnunk kell uralkodni az érzelmeink felett. Jennifer MacCormack állítása szerint az egész az elme és a test kapcsolatának összhangjától függ. Nemcsak egészségünk miatt, hanem szociális kapcsolataink javítása érdekében is figyeljünk rá, hogy ne guruljunk túl könnyen dühbe éhség esetén.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…