• A New York-i Cornell Egyetem pszichológusai azt vizsgálták, hogy általában család- vagy teljes nevükön említik-e az embereket
  • Azt találták, hogy jelentős eltérések vannak a két nem között: a férfiakra inkább csak családnévvel utalnak
  • Ez a különbség állhat a hátterében a nemi egyenlőtlenségnek
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

Elgondolkoztál már azon, hogyan emlegetjük a nagy neveket az irodalomban, történelemben vagy tudományban? Petőfit és Nemes Nagy Ágnest mondunk, Aranyt és Marie Curie-t. Mit is jelenthet ez?

Egy csapat pszichológus nyolc kutatását felölelő tanulmány éppen erről szól. A vizsgált alanyok kétszer gyakrabban nevezték a férfiakat csak családnevükön, mint a nőket, legyen szó élő vagy kitalált emberekről. A kutatók szerint ez a különbség hozzájárulhat a nemi egyenlőtlenség fennmaradásához.

A csupán családnéven szólítás eredményezhet nagyobb akadémiai sikereket, elismertséget és egyéb karrierbéli különbségeket. Az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítványban 14 százalékkal több támogatást kapott az, akinek csak a családneve szerepelt azonosításul. A Rate My Proffesor, egy diákok által kedvelt egyetemi és főiskolai tanárértékelő oldal elemzése kihozta, hogy a diákok 56 százalékkal nagyobb valószínűséggel hivatkoztak családnevükön a férfi tanáraikra. A nyolc kutatás alatt egységes volt a nemi előítélet jelenléte ilyen tekintetben, még egy fiktív szakemberekről írott esszé közben is jelentkezett. A kutatások egyik vezetője, Stav Atir szerint azért lehetséges ez a különbségtétel, mert a családnév inkább a férfiakhoz kötődik, hiszen a nők ritkábban viszik azt tovább. Bár napjainkban a férj családnevének viselése és a saját elvetése nem elvárás, de a különbség továbbra is megvan.

A tudósok további kutatásokat terveznek arra vonatkozóan, hogy milyen előfeltételei és következményei vannak ennek a névbéli eltérésnek, illetve további tudományterületek vizsgálatát is érdemesnek tartják. Azt ugyanis feltételezhetjük, hogy a férfiak által dominált szakterületeknél a nők teljes névvel szerepelnek, mivel nem olyan elismertek, és ki kell emelni őket, azonban ezzel a kiemeléssel éppen az ellentétes hatást érjük el: Nem tulajdonítunk hírnevet nekik.

Akárhogy is legyen ez a nők által dominált szakterületeken, az egyszer biztos, hogy a rámutatás az eltérésre máris lehetőséget biztosít a szakmai kommunikáció tudatos alakítására.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…