• „A baloldaliak fel fogják ismerni, honnan fúj a szél – hogy kriptofasiszták vagyunk –, de nem fognak hallgatni rájuk”
 • A neonáci mozgalmak valószínűleg legfontosabb része a rebranding, a nácizmusnak mint „márkának” az újrapozicionálása
 • Félrevezető statisztikák – általában 80 éves tanulmányok faji statisztikáira hivatkoznak, szemezgetve az ideológiájukat támogató adatokból
Ténygyár-tartalom
10 percnyi olvasnivaló

Hogyan lesznek nácik a normális emberekből? Hogyan jutnak el egyébként értelmesen gondolkodók ésszerűtlen és veszélyes hiedelmekig? A fehér felsőbbrendűséget vallók által alkalmazott taktika hatékonynak és működőképesnek bizonyul. Egy, a medium.com-on megjelent írás igyekszik egyértelművé tenni a felforgató manipulációban részt vevő taktikákat, és hogy a bigott ideológia gyökereit elültető cselekedetek gyakran alig észrevehetőek.

A cikk szerzője a muníciót közvetlenül a fehér nácizmus híveitől szerezte be, abból az útmutatóból, amely a mainstream elemévé lenne hivatott tenni az eszméiket. Gyakran csoportokban működnek, és előfordul, hogy valaki, aki nyíltan náci, a többi neonácihoz címezve így szólal meg: „Én, barátom nem vagyok olyan, mint az a fickó;ésszerű, amit mondok, érdemes meghallgatnod.”A többség gyakorlatilag SOHA nem fogja elfogadni a neonáci eszméket. De nem is ez a cél, hanem az, hogy egy olyan gödörbe taszítsák a gyanútlanokat, amiből nincs szabadulás, majd a színjáték végén sikeresen eltávolítják őket a centrizmustól. Az igazi ideológia egy elfogadhatóbb beszédréteg alá rejtésének már neve is van: ez a „hidingpower level”, azaz a „rejtett erőszint”. A megtévesztett emberek toborzásának elengedhetetlen feltétele, hogy először el tudja nyerni a bizalmukat, és meg tudja tartani őket abban a hitükben, hogy még a csatlakozásuk előtt bármikor visszaléphetnek.

„A baloldaliak fel fogják ismerni, honnan fúj a szél –hogy kriptofasiszták vagyunk –, de nem fognak hallgatni rájuk”.

Álcázás

A neonácik számára előnyös, ha minél több embert meggyőznek arról, hogy azok védekezésre szorulnak. Mivel a könnyen észrevehető és kegyetlen nácizmust széles körű megvetés sújtja, a neonácik gyakran ügyesen álcázzák a tömegben. Ha képesek rávenni néhány balekot a környezetükből, hogy terjesszék a hírüket, akkor már nyert ügyük van.

Rebranding

A neonácik rejtőzködve élnek. Általában nem teszik nyilvánvalóvá, hogy mire gondolnak, amikor megpróbálnak körüludvarolni valakit. Ezt a megtévesztő taktikát nevezik egymás között„rejtett erőszintnek”, álcázzák magukat, amíg csábítgatnak valakit, majd szép lassan nekilátnak a neonáci propaganda kifejtésének. Olyan embereket támadnak, akiket a meggyőzendő alanyok is gyűlölnek, hogy ezzel is a radikálisabb csoport felévezessék őket, vagy éppen hamis információkkal operálnak, miközben eljátsszák, hogy egyáltalán nem elfogultak, vagy egyenesen a „semleges” / „centrista” / „mérsékelt” / „liberális” álcák mögé rejtik valódi identitásukat.

Az ideológia ugyanaz

A neonáci mozgalmak valószínűleg legfontosabb része a rebranding, a nácizmusnak mint „márkának” az újrapozicionálása. A neonáci csoportok a nyilvánosság előtt szemérmesen elkerülik a „náci” szó használatát. Létfontosságú, hogy levakarják magukról a megbélyegző neonáci kifejezést, hiszen azt nem igazán lehet eladni a célközönségnek, sokkal vonzóbbá tehető a lényegi tartalom, ha szinonimaként inkább „identitárius” csoportnévvel hivatkoznak magukraaz identitásért (mindegy, milyen) tettre készek. A kifejezések mögött álló tartalom az idő múlásával változik, és egyre többen hajlamosak átsiklania népirtás tényén, ha azt – kerülendő a negatív konnotációt– helyettesítve pozitív szövegkörnyezetbe helyezik. A rebranding céljára választott szavak gyakran a közönség számára vonzó dolgokra utalnak – például a tudomány vagy a szabadság –, de mindössze annyi a céljuk, hogy kikerülhetővé tegyék a náci szó kiejtését. Így született megegy sor, újrahasznosításra alkalmas kifejezés: a fehér nacionalista, a fehér felsőbbrendűségi, az etno-statisztikus, a faji realista, azidentitárius, az alt-right, a nemzeti szocialista, a szegregacionista, az etnikai nacionalista, a demográfiai nacionalista vagy az emberi biodiverzitás-támogató stb.Ugyanazt a toxikus ideológiát csomagolják újra meg újra, évtizedek óta, amögöttes szándék egyértelműen a zavarkeltés a normális emberek körében, akik az azonosítás érdekében igyekeznének tartani a lépést.

Ellenséget találni az egységért

Sokan azt sem tudják, kik azok az SJW-k, de már zsigeri utálat halmozódik fel bennük irántuk. Maga a betűszó a SocialJusticeWarrior vagy röviden csak SocialJustice közösségének vallását hivatott leírni, lényegét egy magyar nyelvű blog szerzője részletesen kifejtette már: „Az SJW-izmust leginkább egy szekuláris valláskent vagy kultuszként lehetne definiálni. Követői egy szélsőbaloldali autoriter ideológiát követnek, amely isten(ek) helyett a társadalmi igazságosságot imádja (persze olyan módon, aminek semmi köze az igazságossághoz). Alapja az emberek közötti különbségeket fetisizáló, marxihoz hasonló osztályharcot hirdető, áldozat-komplexusos identitás-politika. Ez kombinálodik olyan ideológiákkal, mint a progresszivizmus vagy a kulturális relativizmus és egy totalitáriánus, a világot bután, hamisan értelmező nézetrendszert hoz létre.”

Az SJW kifejezést nagyon sok mindenre alkalmazzák, a neonácik pedig azt ismerték fel, hogy az más, hasonlóan divatos szavakkal együtt kiválóan alkalmas arra, hogy egyfajta közös ellenségteremtés révén bővítsék táborukat.

Mindennapos körükben az azonosítható ellenségek felhasználása saját céljaikra. Gyakran „lopnak” maguknak ellenségeket, hogy másfajta, régebbi reakciós mozgalmakat építsenek, és azt értékesítve az összezavart közegben még több embert sikerüljön magukhoz édesgetni. Mindig találnak közös „ellenséget”. Megfejtik, hogy a toborzásra kiszemeltmilyen csoportot gyűlöl, majd elkezdenek hidat építeni azok és a fehér nácik azonosított ellenségei között. Ez a leglátványosabban a zsidóellenesség mint a „Globalisták” és az „SJW” számára közös „hívószó” használatán érhető tetten.

A GishGallop

A rosszhiszeműség jól követhető az időpazarló online„viták” során, amelyek egyértelmű céljaaz ellenfelek – és a környezetükben lévők – kifárasztása. Előszeretettel alkalmazzák a GishGallopot– ez a stratégia egy DuaneGish nevű kreacionistáról kapta a nevét, a lényege, hogy az ellenfelet valósággal elárasztják mindenféle féligazsággal, hazugsággal és érvelési hibával, olyan mértéktelenül, hogy a vitapartnernek esélye se legyen valamennyire. A GishGallop megcáfolása rengeteg időbe telne, s így aztán könnyebb is kétségbe vonni az egész cáfolatot.

Az igazi táptalaj

Rengeteg újnáci terjeszti a hitét álruhában az internetes oldalakon, ahol azt mások elolvassák, akár meg is osztják, nem ismerve a forrását az általuk megismételt tartalomnak. Néha még el is hiszik, hogy a neonáci retorika, amit megismételnek, valójában a saját eredeti ötletük.

Vannak a neten olyanok, akik habozás nélkül hajlandóak egy „copypaste”-re, szeretnek mantrázni dolgokat, imádják – de nem értik – a talányos videókat: ők az igazitáptalaj a neonácik elhullajtott morzsáinak. Gyakran tesznek magukévámás reakciós mozgalmaktól lenyúlt lózungokat, hogy közelebb kerüljenek ezekhez a csoportokhoz.Például amikor a neonácik a feminizmusrólbeszélnek, amelyik „lerombolja” a fehér családokat, előszeretettel jelentik ki „a feministák és az SJW-k tönkreteszik” – függetlenül attól, hogy éppen milyen ember védelmére kelnek. Szintén gyakori taktika, hogy szervezett csoportokban dolgozva spammelik a hozzászólásokat, teljes fórumokat és csoportos beszélgetéseket.

Néhány további példa a közös retorikai taktika gyakorlatára

 • Az elcsábítandó személy valamilyen veszélynek van kitéve– hogy védve legyen az ellenségtől (általában az „SJW”-ktől),csatlakoznia kell a megszólalóneonácihoz.
 • „A kommunizmusnak 100 millió ártatlan ember esett áldozatul” – az antifasiszták azért mutatnak rá mások erőszakos cselekedeteire, hogy irányítva a beszélgetést, eltereljék erről a figyelmet.
 • „Lügenpresse” (hazugságbeszéd) –az információforrás hazudik: ez olyan öreg, mint Joseph Goebbels, a náci propagandaminiszter
 • Az antifa és fasizmusellenesség a gonosz: „az antifasiszták az igazi fasiszták!”
 • Félrevezető statisztikák – általában 80 évestanulmányokfaji statisztikáira hivatkoznak, kiválogatva az ideológiájukat támogató adatokat
 • Az áltudomány vegyítésea valóságos tudománnyal, kiemelve a kontextusból: darwinizmus, biológiai determinizmus, faji realizmus, frenológia (a koponya alakja és a szellemi képesség összefüggéseit kereső tudományos elmélet)és faji alapú IQ.
 • Non Sequitur– olyan következtetés, amely nem következik az azt megelőző állításokból
 • A tárgyiasítás téveszméje –„a ’nemzetiszocialista’ kifejezésben a ’szocialista’ azt jelenti, hogy baloldali volt!”
 • Trükkös kérdés – olyan feltevést vagy nem bizonyított feltevést tartalmaz, amely megnehezítheti azt a választ, amely nem támogatja a kérdezők premisszáját. „Mindig támogatod az erőszakot?” / „Tehát utálod a szabad beszédet?”
 • Bevándorlási félelem, iszlamofóbia, faji csali
 • „Fehér népirtás” / „A fehéreknek joguk van létezni” / „Biztosítani kell népünk létezését és a fehér gyermekek jövőjét.” / „Ázsia az ázsiaiakért, Afrika az afrikaiakért, a fehér nemzetek a fehér emberekért”
 • Argumentum Ad Speculum–hipotetikus példák a tényszerűenhelytelen feltevés alátámasztására. Azok a felhívások, amelyek szerint a gyűlöletbeszéd tiltása szörnyű kimenetelekhez vezet, általában erre támaszkodnak.

Semleges lennél?

Ritkán látni fehér felsőbbrendűeket a „centristákkal”, a „mérsékeltekkel” vagy a „konzervatívokkal” beszélgetni. Az őket övező csend számtalan formában támogatja az erőszakos, reakciós mozgalmak újraéledését. Gyakran olvasni olyan önjelölt„centristákat”, akik ismételgetik a neonácik mantráit és zsargonját. De mivel – balra húzva – nem képesek egyenlő távolságot tartani a két szélsőség között, semmiképpen sem képviselhetik a centrumot. Ha olyan beszélgetésekbe kapcsolódsz be, amelyekről csak kevés fogalmad van, és emiatt védekezésre kényszerülsz, akkor a neonácik szekértolójává válsz. Szeretnél a neonáciknak dolgozni? Ugye, nem? Akkor megállni! Nem vetheted bele magad a viták első hullámába – ha elég okos vagy, nem fogod elvégezni a piszkos munkát a nácik javára.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…