• A légszennyezésnek hasonló következményei lehetnek, mint a dohányzásnak
  • 2015-ben 6,5 millióan haltak meg világszerte a légszennyezettség okozta betegségekben
  • Egy applikáció megmondja, hány cigaretta elszívása jelent ugyanakkora kockázatot, mint a környezetedben lévő légszennyezés
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

2015-ben 6,5 millióan haltak meg világszerte a légszennyezettség okozta betegségekben, értve ezen például a szívelégtelenséget, az agyvérzést, a tüdőrákot vagy más légúti betegségeket – állítja egy 2017-ben publikált tanulmány. Megdöbbentő adat, de a valóságban az emberek nem érzékelik, hogy ekkora a baj. A Berkeley Earth nonprofit kutatócsapata éppen ezért tűzte ki célul, hogy még figyelemfelkeltőbben prezentálják, mekkora veszélyt jelent ránk a városi szmog. A légszennyezettségnek hasonló egészségügyi kockázatai lehetnek, mint a dohányzásnak, ezért kiszámították, hány elszívott cigarettának felelne meg az egyén környezetében fellelhető szennyezettség.

Amikor a kutatócsoport Kínában járt, hogy felmérjék a klímaváltozás hatásait az országban, és figyelmeztették a helyieket, hogy Kínában a légszennyezés veszélyes mértéket öltött, az általános válasz az volt, hogy „Nektek, külföldieknek talán veszélyes, mert nem szoktatok hozzá. Ránk nem jelent veszélyt.” Miközben a kutatók számításai alapján egy nyári napon Pekingben a légszennyezés 6,9 darab cigaretta elszívásának felelne meg. Amikor előálltak az ötlettel, a kutatók abban bíztak, hogy ez a hasonlat sokkal szemléletesebben mutatja be az embereknek, mekkora a légszennyezés egészségre gyakorolt hatása, mintha pusztán a veszélyre hívnák fel a figyelmet.

A várakozásuk be is igazolódott, ugyanis a munkájuk megihletett két fejlesztőt, akik elindították a „Sh**t! I Smoke!” (magyarul: Basszus! Dohányzom!) nevű applikációt. Az alkalmazás a waqi.info oldaláról származó, valós idejű, a levegő minőségét mérő indexek és a Berkeley Earth kutatócsapatának számításai alapján számolja ki, hogy a felhasználó környezetében vagy egy általa megadott helyen a légszennyezés mértéke hány darab cigaretta elszívásával egyezik meg. Nemrég Budapesten ez 1,5 cigaretta volt, Londonban 2,7, New York-ban pedig 1,3.

Számos olyan terület van a Földön, ahol egyáltalán nincsenek ilyen mérőállomások, ezért a lakók légszennyezettségnek való kitettségét sem lehet mérni. Afrikában például csak Dél-Afrikában és Marokkó közelében vannak mérőállomások. Az applikáció fejlesztői ezért partnereket keresnek, hogy a világnak azokra a pontjaira is telepíthessenek mérőállomásokat, ahol jelenleg nincsenek ilyenek.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…