• Az erdőfelület csökkenése azzal jár, hogy felgyorsulhat a felmelegedés
  • Brazília erdei szenvedték el a legnagyobb károkat – egyetlen év alatt 4,52 millió hektárnyi lombozattal lett kevesebb
  • A trópusi erdők globális visszaszorulása miatt nehezebbé válik az éghajlatváltozás kezelése
Ténygyár-tartalom
4 percnyi olvasnivaló

Az elmúlt év szomorú szenzációja volt, hogy a trópusi erdőfelület az 1999-es rekordveszteség után a legnagyobb mértékben csökkent, nagyrészt az Amazonas vidékén emberek által okozott tüzek miatt – olvasható a World Resources Institute és a Marylandi Egyetem új elemzésében.

Hogy ez mit jelent? A fák évről évrehatalmas mennyiségű szén-dioxidot abszorbeálnak, megakadályozva a globális felmelegedést. Az erdőfelületcsökkenése azzal jár, hogy felgyorsulhat a felmelegedés, valamint számos egyéb hatás mellettsérülheta biológiai sokféleség is.

Negyven futballpálya. A műholdas adatok felhasználásával a kutatók megállapították, hogy 2017-ben 15,8 millió hektárral – vagyis az év soránminden egyes nap negyven futballpályányival – zsugorodott a trópusi erdők felülete.

Nem tévesztendő össze. Az erdőfelületet ért veszteség nem azonos az erdőirtással. Itt inkább arról van szó, hogy emberi és természeti okok egyaránt állhatnak a lombozat eltűnésének hátterében, érintve nemcsak az ültetett, hanem a természetes erdők fáit is.

Igen, de. Az erdőfelület eltűnéséért a leginkább a mezőgazdasági és más emberi célú erdőirtás tehető felelőssé.

  • A trópusi országok közül Brazília erdei szenvedték el a legnagyobb károkat – egyetlen év alatt 4,52 millió hektárnyi lombozattal lett kevesebb.
  • A World Resources Instituteés a Marylandi Egyetem jelentése szerint az Amazonas vidékén több tűz pusztított 2017-ben, mint az ilyen ellenőrzés 1999-es kezdete óta bármikor.
  • Rekordmértékű volt az erdőfelület csökkenése2017-ben a Kongói Demokratikus Köztársaságban is: 2016-hoz képest további 6% -kal nőtt.

De miért történik ilyesmi? A jelentés a végrehajtás hiányával, a politikai bizonytalansággal és a szigorú környezetvédelmi előírások visszaszorításával indokolja a tűzesetek elharapózását. E tényezők mellett az Amazonas vidéke egyre inkább hajlamos az aszályra, és az éghajlati előrejelzések szerintez a helyzet az éghajlatváltozás folytatódásával tovább fog romlani.

  • Rosszat jelenthet a béke a fáknak. Érdekes, hogy Kolumbia erdőfelülete is rekordmértékbencsökkent, valószínűleg azért, mert a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) közötti békemegállapodást követően felszabadultak a FARC-ellenőrzés alatt álló nagy erdőterületek. Az emberek pedig úgy érezték, érdemesátköltözniük ezekre a területekre, és ennek következtében 46%-kal csökkentaz erdőfelület az országban.

Van jó hír is. Indonéziában, ahol a 2015-ös tőzegtüzekaz iparosodott országok szintjére emeltékaz üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, 2017-ben jelentősen lelassultaz erdőfelület csökkenése.

  • A tőzeges területeken is csökkent az erdőveszteség, valószínűleg annak a kormányzati intézkedésnek köszönhetően, amely megtiltotta az üvegházhatású gázokat tartalmazó tőzegestalaj víztelenítését.Az üvegházhatású gázok ugyanisfelszabadulnának, ha a földet kiszárítanák vagy felégetnék.
  • Az elemzők szerint a viszonylag nedves ElNiño-jelenség is segített a tüzek megakadályozásában.

A lényeg. A trópusi erdők globális visszaszorulása miatt nehezebbé válik az éghajlatváltozás kezelése. Igaz, a vállalatok ígéreteket tettek arra, hogy csak fenntartható forrásokból fedezik pálmaolaj- és más erdészeti termék iránti szükségleteiket, az országokban pedig megszülettek az erdőirtást megállítani hivatott szabályozások, de ezek nem oldják meg teljes mértékben a problémát.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…