• A kérdés megválaszolásához a MoveHub a tudományt hívta segítségül
  • A legtöbb kávézót, tetoválószalont, vegetáriánus éttermet, régiség- és lemezboltot felvonultató város nyert
  • Az amerikaiakat nehéz lenyomni, de a leghipszterebb város mégis európai lett
Ténygyár-tartalom
4 percnyi olvasnivaló

Hogyan döntsük el, melyik a világ leghipszterebb városa? A kérdés megválaszolásához a MoveHub a tudományt hívta segítségül. Ha ugyanis egy valódi hipszter a napjainak jelentős részét kávézókban, vegetáriánus éttermekben, régiség- és lemezboltokban, illetve tetoválószalonokban tölti, teljesen logikusnak tűnik, hogy a leghipszterebb város az lesz, ahol a legtöbb ilyen üzlet található. Innenkezdve pedig csak össze kell adni a számukat, és kiszámolni, mennyi jut belőlük százezer lakosra. Pontosan ezt tette a MoveHub, amiből egyértelműen kiderült, hogy az Egyesült Államokat nehéz behozni hipszterségben.

De ne szaladjunk ennyire előre! Komoly kutatásokhoz ugyanis komoly módszertan járul. A MoveHub például „mindössze” húsz ország 150 ezres lakosságszámnál nagyobb városait vizsgálta – így sajnos Magyarország például kimaradt a szórásból (egyébként is csak négy város: Budapest, Debrecen, Szeged és Miskolc felelt volna meg a kritériumoknak). Ami egyébként azt jelenti, hogy 446 város 2834 lemezboltját, 7772 vegetáriánus éttermét, 14588 tetoválószalonját, 15549 régiségboltját és 93203 kávézóját vették számításba.

A lista élén annyira szoros volt a küzdelem, hogy egyetlen tízezred döntött. A brit Brighton and Hove, Anglia leghíresebb tengerőparti üdülőhelyének 8,1632-es hipszter-indexe pontosan ennyivel lett magasabb az USA-béli Portland 8,1631-es számánál. A harmadik helyre az egykori téliolimpia-helyszín Salt Lake City (USA) futott be, a negyedik helyre a grounge – és ezek szerint a hipszterek – hazája, az esős Seattle került, ötödik pedig a portugál Lisszabon lett, a top 5 egyetlen fővárosaként. A leghipszterebb tízben összesen hét amerikai település tanyázik (a fentiek mellett Fort Lauderdale, Miami, Orlando és Spokane), Európa fényét még a finn főváros Helsinki emeli. Ezt óriási USA-hegemónia követi: a 10-20. helyezettek közé kizárólag a francia Bordeaux fért be az öreg kontinensről. Valószínűleg van némi összefüggés a tengerpart és a hipszterkultúra között, az első húsz helyezett város jelentős része vízparti település. A nyertes Brighton and Hove pedig annyira hipszter, hogy egyedüliként még zöld párti képviselőt is küldött a parlamentbe.

A legtöbb lemezbolt Brightonban van, Bordeaux, Haarlem, Porto és Minneapolis előtt. Az európaiak meglehetősen jól szerepeltek régiségboltok terén is: a listát Porto vezeti, majd Lisszabon, Helsinki és Oslo következik. Ha a millió lakos feletti városok listáját nézzük, Párizs végez az élen. Az USA lemaradása itt, ha nem is jelentős, de kézzelfogható – ugyanakkor érthető, hogy az öreg kontinensen miért található több régiségbolt. Kávézókban ugyanakkor Ausztráliát nem lehet behozni, a lista az ausztrál Gold Coast és Meelong városokkal kezdődik, de Melbourne is befutott a negyedik helyre. A top 5 tagja még a globális hipszterbajnokBrighton és a második helyezett Portland is.

Ha a magyar utcákon sétálva úgy látjuk, hogy minden második ember tetovált, képzeljük el, mit éreznénk az Egyesült Államokban, ahol a tetoválóipar egy multimilliárd dolláros üzlet. Amerikában a 26 és 40 év közötti fiatalok (és középkorúak) 40%-ának van tetoválása, úgyhogy lassan az számít nonkonformistának, aki még soha nem feküdt tű alá. Nem meglepő tehát, hogy a tetoválószalonok listáját kizárólag újvilági városok vezetik.

Összességében elmondhatjuk, hogy minél nagyobb egy nyugati város, annál kisebb esélye volt felkerülni a leghipszterebb települések listájára: a top 40-ben egyetlen millió feletti metropolisz sem található. Ennek persze nem az az oka, hogy például London vagy Berlin szomorú helyek lennének egy tetoválás-, régiség- és kávéfanatikus hipszter számára, egyszerűen csak nem tudott annyi hipszterüzlet nyílni e fővárosokban, hogy kompenzálják a város méretéből adódó „hátrányt”. Ez alapján valószínűleg Budapestnek is kevés esélye lett volna a győzelemre – a csaknem kétmilliós magyar főváros aligha hipszterebb, mint az USA vagy Nyugat-Európa „laza” óriásvárosai. Amelyek közül a leghipszterebb a MoveHub szerint egyébként Párizs, Los Angeles, Dallas, Barcelona és San Diego.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…