• Az UNICEF a világ egyik legjobb helyének nyilvánította Hollandiát a tizenévesek számára
  • Fenn tudják tartani a munka és az élet egyensúlyát
  • Hollandiában az átlagos heti munkaidő 30,3 óra, ami jóval az EU-átlag alatt van
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

 A vizsgák nyomása, a függetlenség iránti vágy, a szülők közti feszültség és a tomboló hormonokkal teli test mind a tizenévesek dühének okozója. Természetesen minden tinédzser másképp éli meg ezt az időszakot, van, akit erősebben, van, akit kevésbé érintenek ezek az évek.

Ha minden fiatal megválaszthatná, hol nő fel, Hollandia jó választás lenne. Itt ugyanis a tinédzserek többnyire pozitív tapasztalatokkal gazdagodnak ebben az időszakban: a holland tinik átlagosan a legboldogabbak, legegészségesebbek, a legjobban képzettek és a leggazdagabbak.

Egy idei OECD-felmérés alapján azt állapították meg, hogy a 11-15 holland gyerekek 93 százaléka az átlag-életszínvonal felett él. Az UNICEF pedig a világ egyik legjobb helyének nyilvánította Hollandiát a tizenévesek számára.

Amikor az UNICEF 2013-ban értékelte a gyerekek és a tizenévesek jólétét az OECD-országokban, Hollandia volt az első helyen. Emellett az anyagi és oktatási jólét, valamint a viselkedés és kockázatkezelés terén is első helyen volt. Ezt az is bizonyítja, hogy a holland tinédzserekre a legkevésbé jellemzők az olyan problémák, mint például a fiatalkori terhesség és az alkoholfogyasztás. Egy későbbi UNICEF-jelentés szerint 2017-ben, a holland tinédzser lányok voltak a legkevésbé kitéve erőszakos cselekedeteknek.

(Persze a jólétnek van árnyoldala is: az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet által közzétett jelentések szerint Hollandiában a legmagasabb az elhízottak aránya a gazdag országok között.)

A boldogság nemcsak a tinédzserekre jellemző. A holland fiatalok egészsége és boldogsága tükrözi az egész népességét is: idén Hollandia a világ 10 legboldogabb országa között szerepelt.

Egy olyan világban, ahol a mentális egészségügyi problémák egyre elterjedtebbek, Hollandia még mindig azok közé az OECD-országok közé tartozik, ahol a legalacsonyabb az egy főre jutó antidepresszánsok aránya.

Mi lehet a titok?

Komoly szerepet játszhat a felnőttek és tinédzserek boldogságában, hogy fenn tudják tartani a munka és az élet egyensúlyát.

Az idei OECD Better Life index megállapította, hogy a fejlett országok közül a hollandok a legjobbak a munka és a szabadidő egyensúlyának megtalálásában. A holland munkavállalók mindössze 0,5%-a dolgozik túl hosszú munkaidőben, ami az OECD-országok közül a legalacsonyabb arány, a többi nemzetnél ez átlagosan 13%. Hollandiában az átlagos heti munkaidő 30,3 óra, ami jóval az EU-átlag alatt van (utóbbi heti 40,3 óra). Az alacsony heti munkaóra mellett tehát bőven marad idejük (egészen pontosan 16 óra) enni, aludni és szórakozni.

A hollandok sok időt áldoznak családjukra, és ez hatással van a szülői kapcsolatok erősségére: az európai tinédzserek körében a holland 15 évesek kimagaslóan nyitottak, és őszintén beszélnek szüleikkel.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…