• Ha tópartra, tengerhez készülsz, figyelj a környezetre is!
  • Öt tipp, amivel nyaralás közben is tudatosan óvhatod a természetet
  • Nem függ az évszaktól – a környezet védelme ősszel is folytatható
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

  1. Tisztábban hagyd ott a helyet, mint ahogy volt!

Akkor is vedd fel a szemetet, ha nem a tiéd! Ettől kevesebb műanyagtól fulladozó teknős lesz, és szebb Instagram-képek. Minden nap egyenlő egy újabb szemeteskocsi mennyiségű műanyag szeméttel, ami egyenesen az óceánba landol. Őrület, igaz? Hogy megbizonyosodj róla, te a megoldás és nem a probléma részét képezed, vigyél magaddal újrahasznosítható palackot!

  1. Válassz korallbarát napkrémet!

A kémiai naptej a bőrödről a tengerbe kerülhet, ami mérgező lehet a tengeri élővilágra, ezért ha tengerhez készülsz, ajánlott ásványi fényvédőt választanod. A cink ugyanis anélkül képes eltéríteni a káros sugarakat, hogy kárt tenne a korall szaporító rendszerében. Hawaiin már kivonták a forgalomból az oxibenzont és az oktinoxátot tartalmazó napvédő krémeket, és hamarosan egyre több helyen betiltják majd. Szóval még most találd meg a kedvenc óceánbarát naptejmárkádat!

  1. Egyél helyi ételeket, vásárolj kevesebbet az élelmiszerláncokban!

Ha nyaraláson vagy, egyél helyi halászatokból származó ételt – sokkal frissebbek, fenntarthatóak, alacsonyabb ökológiai lábnyomot hagysz velük, és a helyi termelőket is támogatod.

A kis halászatokkal ellentétben a nemzetközi ipari halászat gyakran jár fenntarthatatlan állapotokkal, és néha még rabszolgákat is használnak a halászathoz, illetve a garnélarák hámozásához. Ha nem vagy biztos benne, mit egyél, használd a Seafood Watch nevű applikációt: segíthet eligazodni a különböző halfajták között.

  1. Legyél a tengeri emlősök hőse!

Ha látsz egy sérült vagy partra sodródott emlőst, ne nyúlj hozzá, vedd fel, vagy etesd meg! És főleg ne pózolj vele egy szelfi erejéig! Inkább tarts távolságot, és értesítsd a mentőket és a helyi hatóságokat, akik tudják, mi ilyenkor a teendő.

  1. Válassz környezettudatos szállást

Végül, de nem utolsósorban: tudatosan válassz hotelt! Lehet egyszerre luxusszállásod és mégis tiszta lelkiismereted. Egyre több környezettudatos hotel van, amelyik megfelel a magas szintű védelmi követelményeknek. Ilyenek például a Long Run által hitelesített üdülőhelyek. Az Edition Hotels hotellánc szállásain elkötelezte magát az egyszer használatos műanyag eltörlése mellett.

Könnyű azt gondolni, hogy az óceán végtelen, túl hatalmas ahhoz, hogy az ember tönkre tudja tenni. Ebben azonban tévedünk: túlhalászással, vegyi és műanyag-szennyezéssel, a partok beépítésével, a globális felmelegedéssel és savas esőkkel az óceán pusztulhat. Ha az emberek követik ezt az öt tippet, jelentősen megállíthatjuk ezt a rombolást. És akkor már miért ne folytatnánk a környezetünk védelmét ősszel is?

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…