• Magyarországon a harmadik legtöbb az öngyilkosság Európában
  • Évente több mint 50 ezer ember vet véget önkezével az életének a kontinensen
  • A férfiak körében csaknem négyszer annyi az öngyilkosság, mint a nők között
Ténygyár-tartalom
5 percnyi olvasnivaló

Szomorú statisztikát tett közzé nemrégiben az Európai Unió: eszerint egy év alatt több mint 50 ezer, egészen pontosan 56.229 ember lett öngyilkos Európa-szerte. A 2015-ös adatokat összegző kutatatás szerint ez az összes (5,2 millió) évi haláleset 1,1 százaléka. Tízből csaknem nyolc (77%) öngyilkosságot a férfiak követnek el, a legveszélyeztetettebb korosztály pedig a 45 és 60 év közöttieké. Abszolút számok tekintetében a listát a németek vezetik több mint tízezer öngyilkossággal, majd a franciák (9200), a legyelek (5200) és britek (4700) következnek, de fair összehasonlítóadatokat csak akkor kapunk, ha az öngyilkosok számát a lakosság arányában vesszük figyelembe.

Az elmúlt években ez alapján Litvániában lettek a legtöbben öngyilkosok lakosságarányosan: 10.000 haláleset közül 30 voltöngyilkosság 2015-ben. Ez nem új jelenség az országban: Litvánia régóta vezeti az öngyilkossági statisztikákat. Az okok még az ezt kutató tudósok szerint is feltáratlanok, ugyanakkor szakértők szerint a magas számnak köze lehet a gazdasági-társadalmi átalakulás negatív hatásaihoz. A második legtöbb öngyilkosságot Szlovéniában regisztrálták, itt 10.000 halottra 21 öngyilkosság jut. Magyarország megosztott harmadik az európai országok között, Lettország mellett hazánkban is 19/10.000 halott az öngyilkosok aránya.

Mi lehet e magas arány oka? Ezt Magyarországon is csak találgatni lehet. Az elégtelen egészségügyi ellátás például ide tartozhat, ugyanis az öngyilkosok jelentős része szenved depresszióban – ennek felismerése és kezelése döntő tényező lehet. Az alkohol- és drogfüggők is az átlagnál nagyobb kockázatnak vannak kitéve, így e betegségek kezelése is segíthet a számok javításában és nem mellesleg az emberéletek megőrzésében.

Nyilvánvalóan léteznek gazdasági és társadalmi okok is, de az öngyilkos hajlam örökölhető, illetve a családon belüli konfliktusok és a családok szétesése is kockázati faktor.  Jó hír ugyanakkor, hogy az öngyilkosságok aránya Magyarországon 2005 óta lényegében folyamatosan csökken. Ez azt jelenti, hogy hazánkban 2015-ben 1870 ember lett öngyilkos, 1391 férfi és 479 nő. Az utóbbiak 34%-os aránya valamivel magasabb, mint a világtendencia (23%).

Rendkívül sok még az öngyilkosság Belgiumban és Horvátországban (17 öngyilkosság/10 ezer haláleset), illetve Észtországban. A lista alján dél-európai országok találhatók, illetve az Egyesült Királyság – utóbbiban csupán 6/10000 az arány. A legkevesebben Olaszországban, Görögországban és főként Cipruson vetnek véget önkezükkel az életüknek – ami azért is meglepő, mert nagy társadalmi különbségekkel rendelkező országokról beszélünk, a görögöket pedig különösen súlyosan érintette a gazdasági világválság. Ez is azt jelzi, hogy a rossz vagy romló gazdasági helyzet nem vezet egyértelműen több öngyilkossághoz. A világ két talán leggazdagabb országában, Svájcban és Norvégiában például 13 öngyilkosság jut 10.000 emberre – ez sokkal rosszabb adat, mint a szlovákoké vagy a görögöké.

Az öngyilkossági statisztikák persze nem tökéletesek. Nyilvánvalóan itt is igaz az, ami általános szinten elmondható egy ország adataira nézve: minél demokratikusabb és szabadabb egy nemzet, annál megbízhatóbbak az ország intézményei által szolgáltatott statisztikák. Az öngyilkosság számos országban illegális, hangozzék ez bármilyen furcsán – ez a gyakorlatban nyilvánvalóan azt jelenti, hogy a sikertelen öngyilkossági kísérletet végrehajtó személyt még meg is büntetik, ami akár börtönt is jelenthet. Amivel a kisebb probléma, hogy az adatok hitelessége csorbulhat (ilyen országokban sokszor nem jelentik az öngyilkossági kísérletet), a nagyobb, hogy a pénz- vagy börtönbüntetés nyilvánvalóan nem segít kilábalni a kísérlethez vezető depresszióból.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…