• Amerikai kutatók megállapították, hogy reggel a stresszes élményekre koncentrálás csökkenti az eredményességet
  • A munkamemóriánk ilyenkor alacsonyabb hatásfokkal működik, és figyelmetlenebbek leszünk
  • Tehát ebben az esetben ártalmas lehet, ha lélekben felkészülünk az eseményekre
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Amikor bal lábbal kelünk fel az ágyból, borítékolható, hogy rossz napunk lesz. Máris azon jár az agyunk, hogy mit kell tennünk aznap, de általában úgy állunk hozzá, milyen akadályok vannak előttünk. Be kell ugranunk egy kávézóba reggel, mert nincs időnk kávét főzni; metróval kell mennünk, de az biztos heringjárat lesz a csúcsidőszakban; a munkahelyünkön halomban áll a munka, a főnöknek pedig minden azonnal kell…

Amerikai kutatók legújabb tanulmánya szerint a stresszes elemekre koncentrálás nemcsak a napunkat árnyékolja be, hanem az agyunk működését is negatívan befolyásolja. Méghozzá a munkamemóriánkra van hatással, ami abban játszik szerepet, hogy információkat dolgozzunk és tároljunk el, az ilyen napokon ez sokkal alacsonyabb szinten működik.

Az az alapvető tulajdonságunk, hogy képesek vagyunk felkészülni lélekben bizonyos eseményekre, ebben az esetben a hátrányunkká válik: a feszültségre való felkészülés akkor is csökkenti az agyunk teljesítményét, ha nem következik be az, ami miatt stresszeltünk.

A csökkent munkamemória befolyásolhatja a fókuszáltságot, illetve megnöveli a hibák lehetőségét. Ez pedig életünk előrehaladtával egyre komolyabb következményekkel járhat. Időskorban például a gyógyszer bevételének elfelejtése túladagolást is okozhat.

A kutatás során 240, hátterükben és gondolkodásukban eltérő felnőttet vizsgáltak. Két héten keresztül hét kérdésre válaszoltak minden reggel egy mobiltelefonos applikációban: egyszer reggel, hogy stresszesnek ígérkezik-e a napjuk, ötször a nap folyamán arról, hogy milyen mértékben feszültek, és este arról, hogy a következő napjukat annak értékelik-e. Emellett a résztvevők napi ötször a munkamemóriával kapcsolatos tesztet töltöttek ki. Bár a laboratóriumi körülményekben lehetővé vált volna az alanyok kontrollálása, de az applikáció alkalmazása bepillantást engedett abba, hogyan alakult az emberek gondolkodása stresszes helyzetekben a mindennapi életben. A kutatás eredményei szerint a feszültnek ígérkező nap alacsonyabb teljesítményű munkamemóriát eredményezett, azonban az előző nap várakozásai nem befolyásolták a gondolkodást. Ebből arra lehet következtetni, hogy a reggeli idegeskedés állt szorosabb összefüggésben a munkamemória működésével.

Tehát a gondolkodásmódunk számít igazán abban, mennyire küzdünk meg eredményesen ezekkel a helyzetekkel. Ha úgy kelünk fel, hogy a feszültségre koncentrálunk, azzal borítékoljuk azt, hogy nehezebben küzdünk meg vele.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…