• A magas sarkú cipőket régen férfiak hordták, az arisztokrácia viselete volt
  • Lajos, a Napkirály 10 centiméteres, piros sarkú cipőket hordott, amelyeket csatajelenetek díszítettek
  • A férfiak körében ez a viselet a 19. században szűnt meg
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

A magas sarkú cipőről azonnal egy kecses nő jut eszünkbe vérvörös tűsarkúban. Ez az összekapcsolás azonban nem olyan régi az európai kultúrában, mint gondolnánk.

A magas sarkú cipő régóta létezik, Európában a tizenhatodik században lett népszerű. A történet szerint a Franciaországba érkező perzsa diplomaták lábbelijére figyelt fel a királyi udvar. A sarok a láb biztosabb tartását szolgálta a kengyelben. Ez a mai napig megfigyelhető a lovagló- és cowboycsizmáknál.

Az európai arisztokrácia körében a férfiak azért viseltek magas sarkút, hogy a nép fölé tornyosuljanak. XIV. Lajos korában a piros sarok a nemesség ismertetőjele lett. Aki ilyet viselhetett, azzal kijelentette, hogy neki nem szükséges sokat gyalogolnia, emellett pedig azt is jelezte, hogy közel áll a királyhoz, mert piros színben csak az uralkodó és kegyeltjei pompázhattak.

A férfiak a XIX. századig hordták a különböző magasított cipőket, azonban egyre ritkábban, ugyanis már a XV. században megkezdődött a harc a két nem között, és a nők előszeretettel jártak férfias ruhákban, amelynek viseléséhez a magas sarok is hozzátartozott. Így nem sokkal később megjelent a különbségtétel a két nem viselete között: A férfiak vastagabb és laposabb, míg a nők vékonyabb magas sarkút viseltek. Ekkor azonban még megvolt a köznéptől való távolságtartás, hiszen ezáltal a nők terebélyes ruháikat a föld fölé emelték, nem mocskolta be azokat az utca pora.

A divat idővel legyűrűzött a mindennapi emberek közé is, és nagy számban kezdtek magas sarkú cipőket árusítani. A 19. század fordulóján azonban a férfiak abbahagyták az ilyen lábbeli viselését. A divatot kutatók szerint nemcsak a magas sarkút adták fel, hanem az élénk színeket is. A férfiak ruházata ekkor nyerte el azt a matt színskálát, amely a mai napig meghatározó, bár vannak kezdeményezések a tarkább öltözködés meghonosítására.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…