• A ketchup eredetileg egy délkelet-ázsiai halszósz volt
  • Angol hajósok terjesztették el – átalakítva – a receptet
  • Tartósítószer-mentes változatát Henry J. Heinz alkotta meg
Ténygyár-tartalom
2 percnyi olvasnivaló

Ha a ketchupre gondolunk, akkor mindenkinek egy piros, enyhén savanykás paradicsomszósz jut eszébe. A ketchup ikonikusságát adó paradicsom azonban nem mindig szerepelt a szósz összetevői között, helyette viszont megtalálhatóak voltak benne olyan – ma már bizarrnak hangzó – összetevők, mint a hal vagy a gomba.

Amikor a 17. század végén a britek kezdtek visszaszivárogni az óhazába Délkelet-Ázsiából, elkezdték hiányolni az ott megismert jellegzetes édes-savanyú ízeket, különösen azt, amit egy folyékony, sötét szósz, az úgynevezett kê-tsiap adott hozzá az ételekhez. A folyadék vélhetően egy kantoni eredetű padlizsánlé volt vagy egy maláj erjesztett halszósz, és levesek, halak vagy más szószok ízesítésére használták.

Amikor a brit hajósok megpróbálták maguk elkészíteni az ázsiai szószt, beleütköztek abba a problémába, hogy nem tudták, miből készül. Úgyhogy kísérletezésbe fogtak. Néhány próbálkozás megmaradt a tengeri élőlények felhasználásánál, míg más változatok diót, gombát és egyéb, nem paradicsom-piros zöldségeket tartalmaztak. Akkoriban az indonéz szójaszósztól elkezdve az ecetes pástétomokig szinte bármit „ketchupnak” neveztek. Az első ismert receptet, ami említést tesz a paradicsomról, 1812-ben publikálták, és James Mease kertészeti szakértő írta.

A 19. század végére a ketchup minden amerikai háztartás elengedhetetlen részévé vált. Azért, hogy egy egész évben eltartható változatot kapjanak, kielégítve ezzel a hatalmas keresletet, a gyártók különböző tartósítószereket adtak a paradicsomszószhoz. A ketchup tartósítószer-mentes változatát Henry J. Heinz fejlesztette ki 1905-ben. Paradicsomdarabkák helyett érett, egész paradicsomokat használt, és még több ecetet adott a keverékhez, megalkotva a ketchup ma ismert változatát.

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…