• Az öt meghatározó személyiségjegyünk angol rövidítése OCEAN
  • Egy német kutatás vizsgálta a résztvevők napirendjét
  • Nem egy meglepetés várta a kísérlet vezetőit az eredmények elemzésekor
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Szeretsz házimunkát végezni? Biztosan vannak köztünk, akik irtóznak minden ilyen teendőtől, és jobbnak látják azt rábízni másokra, ám akadnak, akiknek fontos a rend, a tisztaság. Ők akkor boldogok, amikor minden csillog-villog, örömüket lelik a tisztaságban. A továbbiakban arról lesz szó, hogyan járul hozzá a házimunka személyiségünk fejlődéséhez.

Egy korábbi gondolat nyomán 5 olyan személyiségjegyünk van, amely meghatároz minket. Ezt az angol nyelvben az OCEAN (Openness, Conscientiousness, Extraversion, Agreeableness, Neuroticism) rövidítéssel emlegetik, jelentésük: nyitottság, lelkiismeretesség, extrovertáltság, barátságosság és érzelmi stabilitás. Mindannyian rendelkezünk ezekkel a tulajdonságokkal – egyesek lehetnek erősebbek, mint mások. Ezekre a személyiségjegyekre alapozva végezték el a kutatást, amely magában foglalja a házimunkával kapcsolatos kérdéseket.

Semmiféle információnk nem volt arról, miképpen befolyásolják az említett tulajdonságok egy ember mindennapi rutinját, egészen addig, amíg egy német kutatás megfigyelte 1300 lakos mindennapi életét. A kutatás 3 évig tartott, és az önkéntes résztvevőknek naplót kellett vezetniük arról, hogy mennyi időt töltenek naponta az alábbi tevékenységekkel: tanulás, munka, sport, közösségi élet, tévénézés, telefonálás, internetezés vagy éppen olvasás. Az eredményeket aztán az öt személyiségjeggyel összevetve levonták a következtetést: a különböző tevékenységek végzésének gyakorisága általában összefügg azzal, hogy az adott tulajdonság milyen mértékben jelenik meg a személyiségben. Ám akadtak kivételes esetek is.

Azt gondolhatjuk, hogy a lelkiismeretesebb emberek végeznek leggyakrabban házimunkát, ám tévedünk: az alacsony érzelmi stabilitással rendelkezők az a csoport, akik sokkal több ház körüli teendőt látnak el. Ennek egyszerű magyarázata az, hogy ezek az emberek sokkal inkább érzik azt, hogy az életük szétesőben van, ezért próbálják környezetüket minél nagyobb rendben tartani. A másik meglepetés a nyitott emberekkel kapcsolatos: ők kevesebb időt töltenek a barátaikkal. Erre a jelenségre a kutatás vezetői azt a magyarázatot adták, hogy talán a nyitottságukból adódóan sokkal sűrűbb a napi időbeosztásuk, mint a kevésbé nyitott személyeknek.

Fontos megjegyezni, hogy az elvégzett tesztek önbevalláson alapultak, tehát a résztvevők maguk határozták meg, mennyire nyitottak, lelkiismeretesek stb. Az eredmény így is releváns, de ezt a tényt nem szabad figyelmen kívül hagyni.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…