• 2050-re a teljes populáció több mint egyharmada ötven év feletti lesz
  • A kevésbé komplex feladatokat könnyebb automatizálni, így ezek elvégzését könnyebben lehet robotokra bízni
  • Ahol az idősebb korosztály átlagosan magasabb iskolázottsággal rendelkezik, ott a gépesítésnek is kisebb az esélye
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Az, hogy egyre több munkát automatizálnak, és a nyugati társadalom demográfiai értelemben egyre inkább elöregszik, közismert ténnyé vált. Rengeteg kutatás dolgozza fel mindkét témát, és természetesen az is nagyon fontos kérdés, hogy ez a két folyamat milyen összefüggésben áll most egymással, illetve milyen kapcsolatban fognak állni a jövőben.

Egyes becslések szerint 2050-re a teljes populáció több mint egyharmada ötven év feletti lesz, ami hatalmas változás az 1950-beli 16%-os arányhoz képest. Ha csak a munkaképes korú lakosságot nézzük, az 50 és 64 év közöttiek már most több mint a 30%-át teszik ki a piacon jelen lévő munkaerőnek Kanadában, Németországban, Olaszországban és Japánban, ráadásul Kínában az ilyen idős lakosság létszáma várhatóan 128%-kal fog növekedni 2030-ra 2015-höz képest.

Ezek a számok azért nagyon fontosak, mert a kutatások szerint azokban az országokban a legerősebb az automatizálás, ahol gyorsabb a népesség elöregedésének folyamata. Ez vélhetően az idősebb munkavállalók nem kellően naprakész kompetenciáinak köszönhető. Egy OECD-kutatás szerint az 55 és 65 év közöttiek csupán 10%-a volt képes megfelelő módon végrehajtani összetettebb feladatokat, ami messze elmarad a 25 és 54 év közötti korcsoportban mért 42%-tól. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az idősebbek nem lehetnek értékes munkaerők, csak egyszerűen a kevésbé komplex feladatokat könnyebb automatizálni, így ezek elvégzését – amelyek kifejezetten olyan készségeket igényelnek, amelyekben az idősebb korosztály jeleskedik – könnyebben lehet robotokra bízni, mint például a kreatív munkákat. Az egyszerűbben helyettesíthető feladatokkal kapcsolatban még egy összefüggést érdemes kiemelni, mégpedig azt, hogy ezek jellemzően alacsony hozzáadott értéket képviselnek, így ahol az idősebb korosztály átlagosan magasabb iskolázottsággal rendelkezik, ott a gépesítésnek is kisebb az esélye.

Ezek alapján elmondható, hogy minél színesebb a képességeink palettája, és minél kiterjedtebb ismeretekkel rendelkezünk, annál kevésbé fenyeget minket az a veszély, hogy öreg korunkra a munkánk az automatizáció áldozatává válik, vagyis érdemes azon elgondolkozni, hogy már nem csak a jó papoknak érdemes holtukig tanulniuk.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…