• Nemcsak a sport és a táplálkozás van hatással egészségünkre
  • Szociális kapcsolataink ugyanolyan fontosak
  • A legfontosabb: pozitív emberekkel körülvenni magunkat
Ténygyár-tartalom
3 percnyi olvasnivaló

Ahhoz, hogy kielégítően érezzük magunkat a bőrünkben, nem elég egészségesen étkezni, rendszeresen mozogni és ápolni szociális kapcsolatainkat. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen emberek vannak körülöttünk. A boldogsághoz szükség van arra, hogy barátaink motiváljanak minket, örüljenek, ha célt érünk, és segítsék előrehaladásunkat. Amennyiben úgy érzed, nem ilyen emberekkel ápolod a kapcsolatot, sürgősen tovább kell lépned! Nem hagyhatod, hogy bárki is akadályozzon a céljaid elérése felé vezető úton!

Dan Buettnernek köszönhetően már tudományos eredmények is bizonyították a tényt, miszerint ha pozitív emberekkel vesszük körül magunkat, az jót tesz mentális és fizikai egészségünknek is. Kísérletét egy kedves japán szokásra alapozta: itt 5 személyből álló csoportokat formálnak (a kisbabák már születésükkor bekerülnek egy ilyen csoportba), és a tagok egész életükben segítik egymást lelki vagy éppen anyagi tekintetben. Nem véletlen tehát, hogy ebben az országban a legmagasabb a várható átlagéletkor (90 év). Ez a tény mozdított meg Buettner fejében valamit.

Olyan személyeken végezte el a kísérletét, akik tanyán élnek, tehát a legközelebbi szomszéd is több kilométer távolságban van. Összehozta őket, arra kérvén, hogy sétáljanak együtt és beszélgessenek. A kísérlet 10 héten keresztül zajlott, és a résztvevők olyannyira jó hatással voltak egymásra, hogy közülük sokan évekig tartó barátságot kötöttek. Az egésznek nem más a titka, mint megtalálni azokat az embereket, akik hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek, mint mi magunk. Így már egész biztosan lesz közös témánk, és a beszélgetés jó hatással lesz az egészségünkre.

A kutató kiemelte egyik résztvevőjének – Carol Auerbachnak – a történetét, aki két férjét is elveszítette. Két ekkora tragédia összetörhet egy embert, de ő megtanulta az élet pozitív oldalát szemlélni. Segítségére voltak a barátai, de kiváltképp anyukája, aki túlélte a holokausztot: Carolnak ez volt a legnagyobb motivációja, emiatt tartott ki mindvégig. Jelenleg újra házas, 15 éve boldogan élnek a férjével.

Mindez megmutatja nekünk, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan emberek legyenek mellettünk, akik mérgeznek bennünket ahelyett, hogy táplálnának. Fontos, hogy ezt a szempontot is figyelembe vegyük, amikor lelki és testi egészségünkről gondolkozunk.

A kutatócsoport később egy tesztet is létrehozott, amelynek kitöltésével rájöhetünk, kik azok a barátaink, akikkel ajánlatos több időt eltöltenünk, s kik azok, akikkel kevesebbet.

 

Ez a cikk is érdekelhet

Miért imádja játékossá tenni a munkát a haknigazdaság?

Miért járulnak hozzá a munkavállalók önként és dalolva saját kizsákmányolásukhoz? A „gamif…